Latvijas iedzīvotāju skaits šā gada pirmajā pusgadā samazinājies par 6,8 tūkstošiem cilvēku un “noslīdējis” pēdējo desmit gadu zemākajā atzīmē - zem 2,3 miljoniem. Jūnijā Latvijā bija 2 299 600 iedzīvotāji, liecina Centrālās statistikas pārvaldes provizoriskie dati.
Mirušo skaitam pārsniedzot jaundzimušo skaitu, iedzīvotāju kļuva par 6,2 tūkstošiem cilvēku mazāk, emigrācijas pārsvars pār imigrāciju iedzīvotāju skaitu samazināja vēl par 0,6 tūkstošiem cilvēku. Šā gada pirmajā pusgadā pārvarēta dzimušo skaita samazināšanās tendence, kas bija novērojama pērnā gada pirmajā pusgadā, šogad sešos mēnešos dzimušo skaits bija 10,6 tūkstoši, kas ir par 400 jaundzimušajiem jeb par 4 % vairāk nekā pērn pirmajos sešos mēnešos. Dzimstība, rēķinot uz 1000 iedzīvotājiem, ņemot vērā iedzīvotāju skaita samazināšanos, palielinājusies vēl vairāk - par 4,5 %. Par 9,9% pieauga arī reģistrēto laulību skaits.

2005. gada sešos mēnešos miruši 16,8 tūkstoši cilvēku, mirstība uz 1000 iedzīvotājiem salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu pieaugusi par 1,4 %. Latvijā joprojām ir ļoti augsta mirstība no ārējiem nāves cēloņiem, tajā skaitā - transporta nelaimes gadījumos.

Jaunu cilvēku mirstība ietekmē arī mūža ilguma rādītājus, kas Latvijā ir vieni no zemākajiem Eiropā. Pērn vidējais mūža ilgums bija 67,1 gadi vīriešiem un 77,2 - sievietēm. Eiropas Savienībā šis radītājs vīriešiem ir par 8 gadiem un sievietēm par 4 gadiem augstāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!