Šonakt 88 gadu vecumā mirusi izcilā latviešu aktrise Elza Radziņa, portālam "Delfi" apstiprināja Nacionālajā teātrī.
Radziņa bija izcila dramatiskā aktrise un varoņlomu tēlotāja, kura kopā ar Veltu Līni un Lidiju Freimani veidojusi tā saukto Nacionālā teātra zvaigžņu trijotni. Radziņa dēvēta par skatuves Karalieni. Šo titulu viņai ir nodrošinājušas viņas karaliskās lomas kā Ģertrūde filmā “Hamlets” (1964), Stella “Mīļajā melī” (1962) , Žorža Sanda “Vasara Noānā” (1969), Elinora “Lauvā ziemā” (1979) un citas.

Radziņai veltīti dzejas krājumi, radīta filma, viņa ir gleznota un apdziedāta, viņa bija Latvijas Zinātņu akadēmijas goda locekle un Kembridžas biogrāfiskais centrs Radziņu atzinis par gada Aktrisi.

Aktrises nozīmīgākās lomas ir Elīna, Antonija, Tomulīša “Skroderdienās Silmačos”, Indrānu māte, Asnate “Jāzepā un viņa brāļos”, Osiene “Zaļajā zemē”, Ebolija “Donā Karlosā”, Angustiasa “Bernardas Albas mājā”, Muškātne “Liliomā”, Eržike “Kaķu spēlē”, Annuža “Mērnieku laikos”, Dotija Otlija “Lampu drudzī”, Zuzanna “Bezkaunīgajos večos”, Lilija Štengele “Baltajā rozē, sudraba krustā”, Diāna Vrīlande “Pilnos auļos” un vēlreiz Žorža Sanda “Mīļo skolotāj!”

Īpašu vietu visas Latvijas kultūras dzīvē ir ieņēmušas viņas Ārijas Elksnes, Rabindranata Tagores un latviešu tautas dziesmu programmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!