Trešdien, 24.augustā, tiks parakstīts līgums par piecu Nīderlandes Jūras spēku kara mīnu meklētāju kuģu iegādi, informēja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Jūras spēku (JS) štāba pārstāve Marija Baņņikova.
Piecu kara kuģu iegāde kopumā izmaksās 57 miljonus eiro (40,06 miljonus latu). Kā žurnālistus iepriekš informēja Aizsardzības valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs, samaksu par kuģiem varēs veikt pakāpeniski - no 2006.gada līdz 2012.gadam, un līdzekļi kuģu iegādei ir paredzēti NBS attīstības plānā.

Kuģu pirkšanu pēc Latvijas un Nīderlandes Aizsardzības ministriju ilgstošām sarunām 19.jūlijā atbalstīja Ministru kabinets. Kā akcentē JS, tas ir svarīgs lēmums NBS spēkiem, kas paplašinās JS iespējas piedalīties dažādās starptautiskajās mīnu meklēšanas mācībās un operācijās Baltijas jūrā.

Kā norāda Baņņikova, ik pa laikam tiek saņemtas ziņas par atrastiem lādiņiem no Pirmā un Otrā Pasaules kara laikiem. Tāpēc mīnu meklēšana joprojām ir aktuāls jautājums JS.

Piecu "Alkmaar" klases mīnu meklētāju pamatuzdevums ir mīnu meklēšana un neitralizēšana. Tie spēs veikt arī citus uzdevumus - piedalīties NATO ātrās reaģēšanas vienībās, meklēšanas un glābšanas operācijās un, ja nepieciešams, - arī patrulēšanā.

Kara kuģus saņemt un apgūt dosies JS kuģu komandas, kurām Beļģijā, ievērojot Nīderlandes un Beļģijas savstarpējo vienošanos, notiks speciālā apmācība 6-9 mēnešu garumā. Pirmais kuģis Latvijā sagaidāms 2006.gada novembrī, tā bāzēšanas vieta būs Liepājā.

Līguma parakstīšana plkst.16 notiks JS štābā Rīgā, Birzes ielā 4. Svinīgajā pasākumā piedalīsies Aizsardzības ministrijas, NBS, JS un Nīderlandes pārstāvji.

Kuģi ir būvēti 90.gadu sākumā.

Iecerēts, ka trīs no kuģiem uz maiņām darbosies NATO ātrās reaģēšanas spēku sastāvā, bet pārējie tiks izmantoti nacionālajām vajadzībām, kā arī, iespējams, tie varētu piedalīties Eiropas Savienības operācijās.

Patlaban Latvijas Jūras spēkiem ir trīs mīnu meklētāju kuģi, tomēr tie ir veci. Jaunu kuģu iegāde tiek pamatota gan ar NATO, gan Eiropas Savienības prasībām, gan ar to, ka Baltijas jūra joprojām ir piesārņota ar sprādzienbīstamiem priekšmetiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!