Eiropas vidienē un dienvidaustrumos turpinās spēcīgu lietusgāžu izraisīti plūdi, kas skāruši plašus rajonus līdz pat Turcijai.
Strauji ceļoties ūdens līmenim Alpu upēs, Vācijā izskaloti ceļi uz Bavārijas kalnu kūrortu Garmišu-Partenkirheni, applūdusi arī pilsētas apkaime. Varas iestādes izsludinājušas šajā rajonā ārkārtas situāciju un brīdinājušas, ka iespējami zemes nogruvumi, jo nogāzes piesūkušās ar lietusūdeni. Tik spēcīgas lietusgāzes tur nav pieredzētas kopš vēsturiskajiem 1999.gada plūdiem, kuru radītie zaudējumi bija mērojami simtos miljonos dolāru.

Visā rajonā applūdušas daudzas mājas un kļuvuši neizbraucami ceļi. Varas iestādēm otrdien nācies evakuēt visus Ešenlohas pilsētiņas iedzīvotājus, jo tuvējā kalnu upe draud pārplūst. Simtiem strādnieku steidz celt vaļņus no smilšu maisiem.

Austrijas robežas tuvumā pašlaik tiek novākts milzīgs zemes nogruvums, kas aizšķērsojis ceļu uz Balderšvangas pilsētu.

Vācijā plūdi nav prasījuši cilvēku upurus, bet dramatisks incidents noticis uz kāda ceļa, kur kravas automašīnas šoferis izglābis sievieti, kuras mašīna bija ierauta plūdu ūdeņu straumē.

Austrijas rietumu rajonos, kur plūdi izskalojuši dzelzceļa sliedes, likuši slēgt automaģistrāles un izraisījuši zemes nogruvumus, arī izsludināts ārkārtas stāvoklis.

Pirmdien sākušās lietusgāzes nerimstas, un plūdi kļūst arvien plašāki, no krastiem izejot strautiem un upēm. Vissmagāk cietušas Tiroles un Forarlbergas federālās zemes.

Forarlbergā apturēta dzelzceļa satiksme un vairāk nekā 1000 ugunsdzēsēju nosūtīti uz Feldkirhas rajonu. Tomēr ārkārtas dienesti saskārušies vēl ar citām grūtībām - darboties pārtraucis telefonu tīkls un sazināšanās iespējama tikai ar rācijām.

Kopš pirmdienas Lehtāles Alpu ziemeļu nogāzēs nolijuši 110 litri uz kvadrātmetru. Lehas upē un tās pietekās ūdens līmenis nemitīgi kāpj, applūdinot daudzas mājas un liekot evakuēt cilvēkus. Rajonā vairākās vietās pazudusi elektrība.

Meteorologi prognozē, ka Austrijā lietus varētu nerimties līdz trešdienai.

Šveicē naktī uz otrdienu no savām mājām evakuēti vairāki simti cilvēku. Mājas nācies pamest arī 240 galvaspilsētas Bernes iedzīvotājiem.

Pirmdien zem zemes nogruvuma Lucernas kantonā gājuši bojā divi ugunsdzēsēji.

No Bernes Alpiem Šveices vidienē līdz Sanktgallenei ziemeļaustrumos izgājušas no krastiem upes un pārplūduši ezeri, applūduši autoceļi un dzelzceļa līnijas.

Vairākos rajonos pārtrūkusi elektroenerģijas padeve un ūdensapgādes sistēmā nonācis piesārņojums.

Sinoptiķi sola, ka otrdien Šveicē jau līdz mazāk un nākamajās dienās situācija normalizēsies

Horvātijas ziemeļos izgājusi no krastiem Muras upe, applūdinot vairākus ciemus, tīrumus un ceļus, otrdien vēsta Horvātijas valsts radiostacija HRT. Pirmdienas vakarā varas iestādes plūdu skartajos rajonos veica ārkārtējus pasākumus. Šobrīd ūdens līmenis upē vēl turpina celties.

Plūdi paralizējuši satiksmi vairākos Horvātijas rajonos, arī Kninas pilsētas apkaimi, kur lijis sevišķi stipri.

Bulgārijā, kur spēcīgas lietusgāzes nav mitējušās jau vairāk nekā nedēļu un plūdi kopumā skāruši desmitiem tūkstošu cilvēku, pirmdien negaisa laikā gājis bojā kāds vecāks vīrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!