ASV dienvidaustrumu piekraste gatavojas pirmdien gaidāmajai 5.kategorijas viesuļvētrai "Katrīna", un tiek pieļauta iespēja, ka tā varētu atstāt bez pajumtes miljonu cilvēku.
ASV Nacionālais viesuļvētru centrs svētdien paaugstināja tās kategoriju, piešķirot piekto, augstāko bīstamības kategoriju kā orkānam "Endrjū", kas 1992.skāra Maiami, nodarot lielākos postījumus ASV vēsturē.

5.kategrijas vētras vēju ātrums var sasniegt 260 kilometrus stundā un paaugstināt jūras līmeni par sešiem metriem. Tiek prognozēts, ka "Katrīnas" atnesto nokrišņu daudzums var sasniegt 25 centimetru līmeni.

Kāda augsta ASV Sarkanā krusta amatpersona prognozēja, ka "Katrīnas" nodarīto zaudējumu apjoms būs "vēsturisks".

"Ja prognozes apstiprināsies, tā varētu būt lielākā dabas katastrofa, ar kādu Sarkanai krusts jebkad ir sastapies," intervijā telekanālam CNN atzina organizācijas vecākais viceprezidents dabas katastrofu seku novēršanas jautājumos Džo Bekers.

"Šī vētra potenciāli var nogalināt daudz cilvēku," savukārt brīdināja ASV Nacionālā viesuļvētru centra direktors Makss Mejfīlds.

Virzoties pāri Meksikas līcim, vētras spēks joprojām palielinās un tiek prognozēts, ka tā pirmdien skars piekrasti kaut kur Luiziānas, Misisipi un Alabamas štatos.

"Katrīna" ceturtdien skāra Floridas dienvidaustrumu piekrasti, prasot deviņu cilvēku dzīvības.

Viesuļvētra ir īpaši bīstama Ņūorleānai, jo pilsēta atrodas zem jūras līmeņa un ir atkarīga no aizsargdambjiem un sūkņu sistēmas. Ja tā nonāktu viesuļvētras epicentrā, visu pilsētu varētu appūdināt vairākas pēdas dziļš ūdens, bet dažos rajonos ūdens līmenis varētu sasniegt vairāku metru dziļumu.

Speciālisti brīdina, ka viesuļvētra varētu sagraut no 60 līdz 80% ēku.

Lai izvairītos no cilvēku upuriem Ņūorleānas mērs Rejs Nadžims paziņojis par visu pilsētas iedzīvotāju piespiedu evakuāciju. Par šādu bezprecedenta soli viņš izšķīries pēc tam, kad viesuļvētras stiprums sasniedzis maksimālo robežu pēc Safira-Simpsona piecu līmeņu skalas.

No reģiona 1,2 miljoniem iedzīvotāju paredzēts evakuēt miljonu, taču pilsētas varas iestādēm tik īsā laikā neizdosies evakuēt visus cilvēkus, un tāpēc pilsētas teritorijā sagatavoti desmit tā sauktie pēdējā patvēruma punkti. Viens no tiem, piemēram, ierīkots futbola stadionā.

Ar publisku aicinājumu evakuēties nācis klajā arī ASV prezidents Džordžs Bušs.

Ņemot vērā to, ka viesuļvētra "Katrīna" spiedusi samazināt naftas ieguvi Meksikas līcī par vairāk nekā trešdaļu, pirmdien, sākoties tirdzniecībai, ASV jēlnaftas cenas lēcienveidīgi paaugstinājušās par vairāk nekā četriem dolāriem, sasniedzot jaunu rekordaugstu līmeni un paceļoties virs 70 dolāriem par barelu.

Saskaņā ar naftas ieguves kompāniju svētdien sniegtajiem datiem, naftas ieguves apjoms dienā Meksikas līcī samazinājies par 633 000 barelu.

Viesuļvētra spiedusi pārtraukt darbu arī septiņās naftas pārstrādes rūpnīcās lielākajā ASV jēlnaftas importa terminālā.

Atveroties Ņujorkas biržai un tirgotājiem bažījoties, ka viesuļvētras nodarītie postījumi var vēl vairāk palielināt spriedzi ieguves industrijā, kura nespēj apmierināt pieaugošo pieprasījumu, jēlnaftas cena sasniedza 70,80 dolārus (40,43 latus) par barelu, cenas pieaugumam veidojot 4,67 dolārus (2,67 latus).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!