Viesuļvētras "Katrīna" sapostītā un appludinātā ASV dienvidu pilsēta Ņūorleāna tiek pilnībā evakuēta, un marodieru dēļ Ņūorleānas mērs Rejs Nadžins pilsētā izsludinājis karastāvokli, kas ļauj kārtības uzraudzīšanā iesaistīt federālos spēkus un armiju.
Ņūorleānas mērs devis rīkojumu policijai pārstāt iesaistīties katastrofas upuru meklēšanā un glābšanā, lai koncentrētos uz pamesto māju un veikalu izlaupīšanas un vardarbības apturēšanu.

"Mēs darīsim visu, kas vajadzīgs, lai atjaunotu kārtību un likuma ievērošanu mūsu reģionā," žurnālistiem sacīja Luiziānas štata gubernatore Ketlīna Blanko. "Es esmu nikna. Tas ir nepanesami," viņa piebilda attiecībā uz noziegumu uzplūdu.

Ņūorleānā ik pa laikam dzirdamas apšaudes un vietām paceļas liesmas, marodieriem ielaužoties veikalos, mājās, slimnīcās un birojos, dažiem meklējot pārtiku, citiem visu, kas ir vērtīgs.

Viņi izsit ēkām vēl atlikušos logus un izgāž durvis, nesot prom visu, kas ir aiznesams.

Uz Ņūorleānu dodas armijas vienības, lai palīdzētu glābšanas darbos, tajā pašā laikā vēl simtiem cilvēku gaida uz māju jumtiem vai brida cauri applūdušajai pilsētai, lai iekļūtu kādā no evakuētāju autobusiem.

Aptuveni 300 autobusu konvojs sāka pārvest vairāk nekā 20 000 cilvēku, kas nožēlojamos apstākļos bija patvērušies Amerikāņu futbola stadionā "Superdome".

Situācija stadionā kļuvusi kritiska, jo gaisa temperatūra arēnā sasniegusi 33 grādus pēc Celsija skalas, bet gaisa kondicionēšanas sistēma un tualetes vairs nedarbojas. Tāpat vētra stadionam norāvusi daļu jumta.

Cilvēki tiek pārvesti uz 500 km attālo slēgto stadionu "Astrodome" Teksasas štata pilsētā Hjūstonā. Stadionā uzstādītas tūkstošiem gultas un sagatavoti pārtikas un ūdens krājumi, lai uzņemtu cilvēkus.

Amatpersonas nolēma pilnībā evakuēt Ņūorleānas pilsētu, piekāpjoties dabas pārspēka priekšā.

Ņūorleānas mērs Rejs Nadžins telekanālam ABC pavēstīja, ka varētu paiet līdz 16 nedēļām, līdz kādam cilvēkam tiks atļauts atgriezties pilsētā. Viņš sacīja, ka baidoties par epidēmijas izcelšanos ūdenī peldošo līķu dēļ.

Bijušais pilsētas mērs Sidnijs Bārtelemijs pauda bažas, ka Ņūorleānā vēl varētu būt iesprostoti aptuveni 80 000 cilvēku.

Senatore Mērija Landrū no Luiziānas sacīja, ka viņa dzirdējusi ziņas par vismaz simts bojā gājušajiem Ņūorleānā.

Nadžins, atbildot uz žurnālistu jautājumu par iespējamo upuru skaitu, sacīja: "Mazākais simtiem. Visdrīzāk tūkstošiem".

Misisipi štatā apstiprinātais upuru skaits jau pārsniedzis 200, gubernatoram Heilijam Barburam štata piekraste teritoriju stāvokli raksturojot kā "lielākos postījumus, kādus es jebkad esmu redzējis"

Ņūorleānā beidzot apstājusies ūdens līmeņa celšanās, kaut arī gandrīz visu pilsētu klāj ūdens, kas vietām sniedzas līdz sešu metru dziļumam.

Ņūorleāna atrodas zem jūras līmeņa un ir atkarīga no aizsargdambjiem un sūkņu sistēmas. Pilsēta atrodas tikpat kā ūdens ielenkumā, starp Pončartreinas ezeru un Misisipi upi, kas vijas cauri pilsētai.

Vētrā sabruka vismaz viens Pončartreinas ezera aizsargdambis, ūdens masām gāžoties uz zemu gulošo Ņūorleānu. Taču otrdien un trešdien ūdens spiedienu neizturēja vēl divi aizsargdambji, kā rezultātā ūdens līmenis pilsētā turpināja pieaugt.

Karavīri uz aizsargdambjos izrautajiem caurumiem met smilšu maisus, lai apturētu tālāku ūdens ieplūšanu pilsētā.

"[Ūdens līmenis] nav ievērojami krities, bet tas vairāk nepaceļas. Paies kāds laiks, kamēr izdosies ūdeni atsūknēt no pilsētas," sacīja armijas inženieru spēku projektu vadītājs Als Naomi.

Tajā pašā laikā viesuļvētras "Katrīna" nopostītās ASV Meksikas līča piekrastes iedzīvotāju vidū pieaug sašutums un dusmas par gauso palīdzības sniegšanas gaitu, jo viņiem akūti trūkst ūdens un pārtika.

Misisipi štata piekrastes pilsētā Biloksi, kuru nopostīja viesuļvētra, un, pēc varas iestāžu aplēsēm, nogalināja simtiem cilvēku, ļaudis sāka pulcēties pie marodieru izlaupīta lielveikala, izplatoties ziņām, ka šeit varētu tikt izdalīta pārtika.

"Mums ir neēduši bērni. Es zinu, ka tas viss prasa laiku, taču tas ir par traku," sacīja 27 gadus vecā Džūlisa Kleja.

Biloksi iedzīvotāji runā, ka jau otro nakti vētras nopostītajā pilsētā valda anarhija. Pēc aculiecinieku teiktā, marodieru bandas pārmeklē veikalus un privātmājas.

"Šeit pagājušajā naktī nebija ne policijas, ne nacionālās gvardes. Viņi [marodieri] savāc visu," sacīja vietējā iedzīvotāja Mērija Džeksone.

Veikalu īpašnieki saka, ka viņi ir bezspēcīgi, lai apturētu marodierus.

Trešdien glābēji izveidoja dažas ārkārtas palīdzības nometnes Biloksi un tās apkārtnē, izdalot ūdeni, augļus un citu palīdzību iedzīvotājiem, kuri palikuši bez ūdens, elektrības un arī bez mājām.

Biloksi domes preses pārstāvis Vinsents Krīls sacīja, ka varas iestādes strādā pie tā, lai cilvēkiem sniegtu palīdzību. "Palīdzība ir ceļā," viņš pavēstīja.

Taču pilsētas nabadzīgākajos rajonos pieaug sašutums, jo iedzīvotājiem šķiet, ka viņiem ierādīta pēdējā vieta palīdzības saņemšanas rindā.

ASV prezidents Džordžs Bušs trešdien paziņoja, ka paies daudzi gadi, līdz ASV Meksikas līča piekraste atgūsies no viesuļvētras "Katrīna" nodarītajiem katastrofālajiem zaudējumiem.

Buša lidmašīna trešdien zemu pārlidoja viesuļvētras nopostītos reģionus, lai ASV prezidents varētu novērtēt postījumu apmērus. Buša "Air Force One" lidmašīna Luiziānas, Misisipi un Alabamas štatus pārlidoja 900 metru augstumā.

"Šī atlabšana prasīs ilgu laiku. Šī atlabšana prasīs gadus," paziņoja Bušs pēc atgriešanās Baltajā namā no atvaļinājuma Teksasā, lai pārraudzītu glābšanas operācijas.

ASV Krasta apsardze informēja, ka Meksikas līcī pazudušas vismaz 20 platformas, kas ir vai nu nogrimušas, vai aizpeldējušas jūrā. Saskaņā ar amatpersonu aprēķiniem vētra ir apturējusi aptuveni 95% naftas un dabas gāzes pārstrādes rūpnīcu darbību, kā arī elektrības padeves pārrāvumu, bojājumu un plūdu dēļ nedarbojas vairāki jēlnaftas cauruļvadi Meksikas līcī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!