Plūdu skartās Ņūorleānas mērs ir pavēlējis ar varu izvest no pilsētas iedzīvotājus, kuri ir atteikušies to darīt labprātīgi, jo ir radušās bažas par nopietnām briesmām viņu veselībai, informē ārvalstu masu mediji.
Mērs Rejs Neidžins teica, ka no pilsētas nekavējoties jāizved visi cilvēki, izņemot tos, kas piedalās glābšanas operācijās, raksta BBC.

“Ūdenī ir toksīni, notikušas gāzes noplūdes.. Mēs cīnāmies ar vismaz četriem ugunsgrēkiem.. Šeit nav droši,” viņš teica.

Pastāv bažas, ka cilvēku mirstīgās atliekas, pārplūdusī kanalizācijas sistēma un rūsējošie automobiļi ir piesārņojuši ūdeni, tāpēc ir bīstami uzturēties pilsētā.

Turklāt degviela un ķīmiskās vielas, kas izplūdušas no transportlīdzekļiem, ir radījušas eļļainu kārtiņu uz ūdens.

“Ja šīs viegli uzliesmojošās vielas tiks aizdedzinātas, tad Dievs, stāvi mums klāt,” brīdina mērs.

Neidžina nosauktie draudi ir bijuši pietiekams iemesls ārkārtas stāvokļa izsludināšanai otrdienas pievakarē, un tas devis policijai un militārpersonām tiesības ar varu evakuēt jebkuru cilvēku, kas atteicies pamest savu dzīvesvietu. Tiek lēsts, ka tādi cilvēki varētu būt tūkstošiem.

Maiks Makdaniels, Luiziānas Vides departamenta pārstāvis stāsta, ka amatpersonām tagad jādomā par lietām, kuras iepriekš neviens nebūtu iedomājies. Ūdens kvalitāte ir šausminoša, un visgrūtākais uzdevums būs garantēt iedzīvotājiem tīra dzeramā ūdens piegādi. Tās atjaunošana varētu prasīt gadus, tāpēc ir iespējams, ka ūdens būs jāpieved no citurienes.

Pagaidām ir pārpludināti 60% no pilsētas teritorijas, kas ir nedaudz mazāk, salīdzinājumā ar 80% neilgi pēc viesuļvētras plosīšanās. Pagaidām zaudējumi ir aprēķināti 100 miljardu ASV dolāru apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!