Krievijas Ārlietu ministrija (ĀM) iesniegusi Igaunijas pārstāvim Krievijā notu, kurā paziņo par Krievijas vēlmi izstāties no maijā parakstītā Krievijas – Igaunijas robežlīguma, liecina informācija Krievijas ĀM mājas lapā.
Krievija informēja par nodomu nekļūt par līguma dalībnieci. Ceturtdien Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzdeva atsaukt Krievijas parakstu zem līguma. Pēc tam Igaunijas parlamenta Ārlietu komisijas vadītājs Marko Mihkeļsons paziņoja, ka šāds lēmums liecina par Krievijas nevēlēšanos veidot normālas attiecības ar Igauniju kā ES dalībvalsti. Igaunijas un Krievijas jaunās robežas līnija nedaudz atšķirsies no pašreizējās "kontrollīnijas", kā oficiāli tiek dēvēta abu kaimiņvalstu robeža. Abas valstis atdod viena otrai 128,6 hektārus sauszemes un pa 11,4 kvadrātkilometriem ezeru teritorijas, ņemot vērā abu pušu vēlēšanās.

Krievija nolēmusi izstāties no līguma, jo Igaunijas parlaments, ratificējot robežlīgumu, iekļāvis tajā preambulu par padomju okupāciju, kas pēc Krievijas domām, ļaus Igaunijai izvirzīt nākotnē teritoriālās un finansiālās pretenzijas pret Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!