Afganistānā svētdien notiek pirmās neatkarīgās parlamenta vēlēšanas vairāk nekā 30 gadu laikā, kas ir nākamais lielais solis Afganistānas garajā un grūtajā ceļā uz stabilitāti.
Afganistānas un ANO kopīgās vēlēšanu komisijas organizētajās vēlēšanās reģistrēti aptuveni 12,5 miljoni vēlētāju no aptuveni 25-28 miljoniem Afganistānas iedzīvotājiem. Vēlēt var iedzīvotāji, kas vecāki par 18 gadiem.

Vēlēšanās starp 5800 kandidātiem tiks sadalītas 249 vietas parlamenta apakšpalātā - Volesi džirgā (Tautas palātā) un vietas 34 provinču padomēs.

Vēlēšanu iecirkņi būs atvērti no sešiem rītā līdz četriem pēcpusdienā, taču cilvēki, kas stāvēs rindā pie vēlēšanu iecirkņiem, varēs nobalsot arī pēc iecirkņu slēgšanas.

Parlamenta apakšpalātā 68 vietas ir rezervētas sievietēm, tāpat kā ceturtā daļa provinču padomēs. Nomadu kuči kopienai rezervētas desmit vietas parlamentā, kas tiek ievēlēts uz pieciem gadiem.

Vēlēšanu apgabali ir 34 provinces un vietu sadalījums tiek noteikts pēc iedzīvotāju skaita aplēsēm. Kabulas provincei parlamenta apakšpalātā būs visvairāk vietas - 33, bet trīs mazākās provinces Nuristāna, Nimroza un Pandžšera katra ievēlēs divus pārstāvjus.

Balsošanas sistēma paredz balss nodošanu par konkrētiem kandidātiem, nevis partiju sarakstiem. No katra apgabala parlamentā tiks ievēlēti tie kandidāti, kas būs saņēmuši visvairāk balsis.

Balsotājiem jānodod divas balsis - viena par pārstāvi parlamentā, otra par provinces padomē.

Par cik daudzi vēlētāji neprot lasīt vai rakstīt, biļetenos iekļauti kandidātu vārdi, fotogrāfijas, personīgie simboli un skaitļi.

Katra provinces padomē sastāv no deviņiem līdz 29 locekļiem, proporcionāli iedzīvotāju skaitam.

Katra no 34 padomēm izvēlēs pārstāvi, kas ieņems vietu 102 locekļu parlamenta augšpalātā - Mešrano džirgā (Vecāko palātā). Otru trešdaļu pārstāvju izvēlas prezidents, bet trešo apgabala padomes.

Sākotnēji parlamenta un provinces padomju vēlēšanu rezultāti gaidāmi līdz 10.oktobrim, bet galīgie rezultāti 22.oktobrī.

Par vēlētāju drošību gādās aptuveni 100 000 karavīru, kuru vidū ir 22 000 ASV vadīto karavīru un 10 000 NATO vadīto miera uzturētāju. Vēlēšanu iecirkņus apsargās Afganistānas policija un karaspēks, un nepieciešamības gadījumā tiem palīdzēs ārvalstu karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!