Eiropas Savienības (ES) valdības trešdien beidzot apstiprināja kopīgu deklarāciju, kas paredz strauju Kipras un Turcijas attiecību normalizāciju, pavēstīja diplomāti.
Šis solis noņem pēdējo šķērsli iestāšanās sarunu uzsākšanai ar Turciju, kas paredzēta 3.oktobrī.

Tomēr ES valdībām joprojām jāpieņem mandāts sarunām ar Turciju. Pēc diplomātu teiktā, tas varētu notikt nākamajā nedēļā ES amatpersonu sanāksmē Briselē.

Turcijas un Kipras deklarācija apstiprināta ar tā dēvētās "rakstiskās procedūras" palīdzību, saskaņā ar kuru dalībvalstis var pieņemt lēmumus, netiekoties klātienē.

ES valstis otrdien negaidīti atlika plānoto oficiālo deklarācijas apstiprināšanu, jo pret to pēdējā brīdī iebildumus izteica Kipra. Tomēr trešdien Kipra pēc papildus konsultācijām principā piekrita sagatavotajai deklarācijai.

Jaunajā deklarācijā pieprasīts, lai Turcija atzīst Kipru pirms pievienošanās ES. Tajā arī skaidri norādīts, ka ES cieši pārraudzīs, kā Ankara īsteno vienošanos par muitas ūniju ar ES, lai novērstu jebkādu diskrimināciju pret Nikosiju.

ES deklarācija ir atbilde uz Turcijas šovasar sniegto vienpusējo paziņojumu, kurā teikts, ka tās lēmums attiecināt ES muitas ūnijas līgumu uz bloka jaunajām dalībvalstīm, arī uz Kipru, nenozīmē oficiālu Nikosijas valdības atzīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!