Turcija ceturtdien paziņoja, ka Eiropas Savienības (ES) deklarācija, kurā kritizēta Ankaras atteikšanās atzīt Kipru, ir vienpusīga, un aicināja ES atbalstīs ANO centienus panākt miera noregulējumu un salas apvienošanos.
Pēc ilgām diskusijām ES vēstnieki trešdien beidzot vienojās par deklarācijas tekstu, kurā uzstāts, ka Turcijai ir jāatzīst bloka dalībvalsts Kipras valdība, un norādīts, ka 2006.gadā tiks izvērtēts šajā jautājumā notikušais progress.

Paredzēts, ka 3.oktobrī ES uzsāks iestāšanās sarunas ar Turciju.

“Mēs nožēlojam šīs pretdeklarācijas publicēšanu. Tās stils īsti neatbilst tradicionālajam sadarbības garam, kas pēdējo 40 gadu periodā pastāvējis starp Turciju un ES,” teikts Ankaras Ārlietu ministrijas pārstāvja Namika Tana paziņojumā. “Deklarācija ir vienpusīga un satur politisku aspektu, kas vājinās ANO centienus panākt Kipras [jautājuma] noregulējumu.”

ES Kipras grieķu valdību, kas pagājušā gada maijā pievienojās blokam līdz ar deviņām citām jaunām dalībvalstīm, uzskata par vienīgo Kipras likumīgo pārstāvniecību, savukārt Turcija atzīst pašpasludināto Kipras turku republiku, kas kontrolē sadalītās salas ziemeļu daļu.

Ankara bažījas, ka Kipras grieķi miera sarunās vēlas nobīdīt malā ANO, ļaujot vadošo lomu uzņemties ES, kurā tai ir veto tiesības.

Savā paziņojumā Turcijas Ārlietu ministrija aicina ES atkārtoti izteikt atbalstu ANO vadītajam miera procesam, piebilstot, ka Ankara ir gatava atteikties no viesiem pret Kipras grieķiem vērstajiem ierobežojumiem, ja ES pati izpildīs visus Kipras turkiem dotos solījumus.

Pagājušajā gadā, kad Kipras turki referendumā atbalstīja ANO sagatavoto miera plānu, ES solīja atcelt pret Kipras turkiem vērstās tirdzniecības sankcijas un sniegt turku kontrolētajam anklāvam finansiālu palīdzību.

Kipras grieķi pagājušā gada aprīlī notikušajā referendumā ANO plānu noraidīja un bloķējuši arī ES centienus izbeigt salas turku pārvaldītās daļas izolāciju, bažījoties, ka tas pamazām varētu novest pie atsevišķas Kipras turku valsts politiskas atzīšanas.

“Nevērība pret Kipras turkiem, viņu statusu, tiesībām un vēlmēm ir liela netaisnība,” teikts Ankaras paziņojumā.

Turcija okupēja Kipras ziemeļu daļu 1974.gadā, reaģējot uz grieķu īstenoto valsts apvērsumu, kuru atbalstīja toreizējā Grieķijas militārā hunta.

Salas ziemeļu daļā joprojām uzturas 35 000 vīru liels Turcijas militārais kontingents, un Ankara ir vienīgā valsts, kas atzīst Kipras turku valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!