Viesuļvētra "Rita" agrā sestdienas rītā sasniedza ASV piekrasti pie mazapdzīvotas pludmales netālu no Teksasas un Luiziānas štatu robežas, atnesot augstas jūras bangas, spēcīgus vējus un stipras lietusgāzes.
ASV Nacionālais viesuļvētru centrs (NHC) ziņo, ka plkst. 10.30 pēc Latvijas laika viesuļvētra "Rita", sasniedzot ASV piekrasti starp nelielo Džonsonbajū pilsētiņu Luiziānā un Teksasas pierobežas pilsētu Sabīnpasu, pret pludmali triecot krasta bangas, kuru augstums sasniedz sešus metrus.

Jau vēlu piektdienas vakarā NHC direktors Makss Mejfīlds brīdināja, ka lielākās briesmas radīs vētras atnestās jūras ūdens bangas, prognozējot, ka ūdens sienai gāžoties pār piekrasti, purvainā dienvidrietumu Luiziānas teritorija varētu applūst pat vairākus desmitus kilometru dziļi iekšzemē.

Pašlaik viesuļvētras "Rita" maksimālais vēju ātrums sasniedz 193 kilometrus stundā, un NHC tās spēka novērtējumu jau piektdien mainīja uz trešo kategoriju pēc Safira-Simpsona piecu līmeņu skalas. Vētra turpina virzīties ASV iekšzemē ar aptuveno ātrumu 20 kilometri stundā.

"Ritas" epicentrs tomēr neskars Ņūorleānu, kas pagājušā mēneša beigās smagi cieta no viesuļvētras "Katrīna" nodarītajiem postījumiem.

Tajā pašā laikā televīzijas kanāls CNN ziņo, ka Leikčārlzas pilsētā, kas atrodas aptuveni 250 kilometrus uz rietumiem no Ņūorleānas, nodarīti nopietni postījumi, viesuļvētrai sagraujot ēkas un ar saknēm izraujot kokus.

Leikčārlza, kurā ir 72 000 iedzīvotāju, ir viens no svarīgākajiem ASV naftas pārstrādes industrijas centriem.

Piekrastes iedzīvotāji šoreiz daudz aktīvāk reaģējuši uz varas iestāžu izteiktajiem brīdinājumiem nekā pirms viesuļvētras "Katrīna", kas šos rajonus skāra 29.augustā, izraisot gandrīz pilnīgu Ņūorleānas applūšanu un nodarot postījumus citām Luiziānas un Misisipi piekrastes pilsētām.

Tiek Lēsts, ka Teksasā evakuēti divi miljoni cilvēku. Līdz piektdienas vakaram bija gandrīz pilnībā evakuēta Galvestona, kā arī plaši Hjūstonas rajoni.

Sestdienas rītā Galvestonā izcēlās liels ugunsgrēks, kas aptvēra veselu kvartālu. Ugunsdzēsējiem, cīnoties ar vēju, kura ātrums tobrīd jau sasniedz 100 kilometrus stundā, un spēcīgo lietu, bija pat grūti nostāvēt kājās.

CNN ziņo, ka ugunsgrēks izcēlies arī Hjūstonā.

Kā jau ziņots, piektdien sāka atkal pārplūst Ņūorleānas zemāk esošās priekšpilsētas, ūdenim sākot smelties pār jau viesuļvētras "Katrīna" bojātajiem aizsargdambjiem.

Teritorijas diametrs, kurā "Ritas" vēju stiprums sasniedz viesuļvētras spēku ir 280 kilometri.

Tiek prognozēts, ka sagaidāmo nokrišņu daudzums plašās teritorijās varētu sasniegt 25 centimetrus, bet dažviet - pat 40 centimetrus.

Ņuorleānā sagaidāmais nokrišņu daudzums varētu būt desmit centimetri.

Pastāv draudi, ka viesuļvētra var izraisīt arī atsevišķus lokālus tornado.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!