Starptautiskie inspektori paziņojuši, ka Īru republikāņu armija (ĪRA), kas šā gada jūlijā atteicās no bruņotās cīņās, pilnībā nolikusi ieročus.
Starptautiskā atbruņošanas grupa pirmdien iesniegs Lielbritānijas un Īrijas valdībām ziņojumu, kurā teikts, ka ĪRA ir atbrīvojusies no visa bruņojuma un beigusi karu pret Lielbritānijas varas iestādēm, kas ilga 30 gadus. Neatkarīgās starptautiskās atbruņošanas komisijas vadītājs ģenerālis Džons de Šastelēns gatavojas sniegt attiecīgo paziņojumu kopā ar diviem garīdzniekiem - katoļu un protestantu pārstāvjiem. ĪRA un tās politiskā spārna "Sinn Fein" pārstāvji ir gatavi apstiprināt Neatkarīgās starptautiskās komisijas secinājumus, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

ĪRA atbruņošana vienmēr bija klupšanas akmens Ziemeļīrijas miera procesā. Kaujinieki ne vienu vien reizi paziņoja, ka esot gatavi nolikt ieročus, taču šis process nekad netika novests līdz galam.

Īru republikāņu armija tika izveidota 1969.gadā kā Īrijas politiskās partijas "Sinn Fein" militarizētais spārns, un tās pirmsākumi meklējami 20.gados izveidotajās nacionālistiskajās kaujinieku organizācijās. ĪRA par savu mērķi vienmēr izvirzīja Īrijas apvienošanu - salas ziemeļdaļa, kas pazīstama kā Ziemeļīrija jeb Olstera, ietilpst Lielbritānijas sastāvā. Līdz nolīguma noslēgšanai grupējums veica teroristisku darbību Ziemeļīrijā un Lielbritānijā, par saviem uzbrukumu mērķiem izraugoties politiķus, vienkāršos iedzīvotājus un tiesībsargājošo iestāžu darbiniekus. Lielu terora aktu grupējums veica 1974.gadā Birmingemā, kur gāja bojā 21 cilvēks.

Salīdzinot šīs organizācijas veiktos terora aktus ar musulmaņu terorismu, jāteic, ka starp tiem ir būtiska atšķirība: Eiropas teroristi lielākoties paziņo par savām akcijām un policija paspēj evakuēt cilvēkus.

Paziņojumu par ieroču nolikšanu ĪRA sniedza šā gada jūlijā, taču šīs organizācijas pārstāvji uzsver, ka tā negatavojas pašlikvidēties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!