Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) vēlas, lai tiktu atcelts iedzīvotāju ienākumu nodoklis pensijām, tiktu ieviesta progresīvā nodokļu sistēma un minimālā alga tiktu paaugstināta vismaz līdz iztikas minimuma līmenim, savā uzrunā, atklājot mītiņu “Mēs pret nabadzību”, sacīja LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.
Arodbiedrību mītiņš Doma laukumā

Tāpat arodbiedrības prasa palielināt nepaliekamo minimumu līdz vismaz 60% no minimālās algas un sakārtot algu sistēmu valsts sektorā strādājošiem cilvēkiem.

Asus vārdus savā runā Krīgers veltīja pašreizējai valdībai. “Dažādi varas pārstāvji no augstām tribīnēm runā par nabadzības apkarošanu dažādās Āfrikas valstīs. Tajā pašā laikā pašmāju nabadzības apkarošanas programmas izstrādātāji ir pat aizmirsuši, kas tajā rakstīts,” sacīja arodbiedrību pārstāvis.

“Cilvēkiem nav ko ēst, bet valdība visus baro ar milzīgo iekšzemes kopprodukta pieaugumu, nozīmīgu vidējās algas pieaugumu, un stāstiem, ka bagātība rodas tikai ar gadiem. Tajā pašā laikā, redzams, ka nauda atrodas pieciem paveciem mīnu kuģiem, hokeja hallei un tiltam. Vēl nav redzams gals lielajām ķepām ar jauno Nacionālo bibliotēku, bet mēs jau plānojam jaunu budžeta bezdibeni - Daugavā tiks būvēta mākslīga sala koncertzālei” sacīja Krīgers.

LBAS aicina sabiedrību sanākt kopā, lai “pēc ilgu gadu pieticības, pacietības, iecietības un ieturētības pateiktu skaļu “Nē!” Latvijā valdošajam beztiesiskumam, patvaļai, zagšanai, kombinācijām un mahinācijām, nabadzībai”.

Kā norādīja Krīgers, arodbiedrību prasības ir sociālekonomiskas, un netiek prasīta ne Saeimas, ne valdības demisija. “Taču tas ir tikai pagaidām,” sacīja LBAS vadītājs.

“Ja turpināsies tautas krāpšana un grūšana nabadzībā, mēs prasīsim spert arī radikālus soļus. Katriem meliem, krāpšanai, nepamatotai solīšanai ir galējā robeža. Mēs uzskatām, ka politiķi to jau ir pārkāpuši un laiks griezties ar seju pret tautu un izpildīt solījumus,” uzsvēra Krīgers, paužot viedokli, ka šīsdienas mītiņš ir tikai sākums un arodbiedrība aicina sabiedrību būt kopā arī citos pasākumos, jo “cīņa būs ilga un smaga”.

Ar skaļiem aplausiem tika uzņemts Krīgera teiktais, ka arodbiedrība vēlējusies dziedāt mītiņā tautas dziesmas, taču “izrādījās, ka tās ir privatizētas - ne pašas tautas dziesmas, bet to izpildīšana”. “Nebrīnošos, ka rīt no rīta pamostoties būs izveidota kārtējā aģentūra, kas liks maksāt par gaisu ko elpojam, bet citu dienu būs aģentūra, kas liks maksāt par to, ka staigājam pa Latvijas zemi,” sacīja LBAS vadītājs.

Savu uzrunu Krīgers teica arī krievu valodā. Uz vairākiem mītiņa dalībnieku plakātiem bija Krīgaram adresēti kritiski vārdi.

Pasākumā atklāšanā uzstājās arī arodbiedrību pārstāvji no Lietuvas un Igaunijas.

Pēc policijas aplēsēm mītiņā Doma laukumā sapulcējušies aptuveni 6000 cilvēku. Kā ziņots, pasākuma organizatori prognozēja, ka mītiņā piedalīsies 12 000-14 000 Latvijas iedzīvotāju.

Daudzi mītiņa dalībnieki uz pasākumu ieradušies ar plakātiem. Arī pasākuma organizatori dala dzeltenus plakātus ar uzrakstu “Mēs pret nabadzību!”, kā arī uzlīmes ar uzrakstu “Nabadzībai nē!”. Pasākumā piedalās dažāda gadagājuma un tautību cilvēki, daudzi ieradušies kopā ar bērniem.

Akcijas “Mēs pret nabadzību” mērķis ir protestēt pret iedzīvotāju zemo dzīves līmeni un nabadzību, jo pašlaik zemās algas un sociālās garantijas nav samērojamas ar augstajām cenām.

LBAS uzsver, ka minimālā alga, ar iedzīvotāju ienākumu neapliekamais minimums un pensijas nedrīkst būt mazākas par iztikas minimumu, valstī ir jāievieš progresīvais iedzīvotāju ienākumu nodoklis un steidzami jārisina jautājums par skolotāju, policistu, kultūras darbinieku, ugunsdzēsēju, tiesu darbinieku un valsts kalpotāju algu paaugstināšanu.

LBAS uzsver, ka akcija nav tieši vērsta pret valdību, konkrētām politiskām partijām vai Saeimas deputātiem.

LBAS ietilpst aptuveni 170 000 cilvēku jeb 20% strādājošo.strādājošo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!