Latvijas Pirmā partija (LPP) un “Latvijas ceļš” (LC) viedos kopīgu apvienību un nākamajās Saeimas vēlēšanās startēs ar vienu sarakstu, portālam “Delfi” pastāstīja Pirmās partijas preses sekretārs Edgars Vaikulis.
Viens no pirmajiem LPP/LC politiskās apvienības kopīgajiem lēmumiem ir organizēt referendumu, lai noskaidrotu Latvijas tautas viedokli robežlīguma ar Krieviju jautājumā. LPP/LC stingri atbalsta robežlīguma parakstīšanu, un darīs visu iespējamo, lai atgūtu Latvijas partneru Eiropas Savienībā un NATO uzticību un sakārtotu attiecības ar kaimiņvalstīm.

LPP/LC nebūs jauna politiska partiju, bet gan divu partiju politiskā apvienība. Apvienība par prioritāti izvirzīs tos jautājumus, kas ir kopīgi abu partiju programmās un nostādnēs - sociāli atbildīga liberāla tirgus ekonomika, arī centriskā politika minoritāšu jautājumos un konservatīvu ģimenes vērtību saglabāšana.

Turpmāk lēmumus pieņems abu partiju apvienotā valde, kurā tiks deleģēti deviņi LPP un deviņi LC pārstāvji, tai skaitā LPP priekšsēdētājs Juris Lujāns, LC priekšsēdētājs Ivars Godmanis, LPP un LC pārstāvji Ainārs Šlesers, Andris Bērziņš, Ainars Baštiks, Karina Pētersone un citi.

Abas partijas ir centriskas, abas partijas iestājas par ģimeni kā valsts pamatvērtību un abas partijas ir pārliecinātas, ka valsts attīstība sakņojas tikai vienotībā un sadarbībā – kā iekšpolitiskā, tā ārpolitiskā, LPP un LC sadarbības nepieciešamību pamato abu partiju politiķi.

Lujāns partiju apvienošanos skaidro ar to, ka “Latvijai nav vajadzīgs ekscentriķis baltā zirgā. Šodien nekas nav jāgrauj. Ir jāceļ un jāstrādā. Bez orķestriem, salūtiem un ziedu pušķiem. Es esmu gandarīts, ka mūsu sabiedrotie ir tieši LC, kas cēluši Latvijas valsti no nulles, no baltas lapas. Neviens nevar ignorēt viņu pieredzi un nopelnus Latvijas kā tiesiskas valsts izveidošanā, Latvijas integrācijā Eiropas Savienībā un NATO.“

LC līderis Ivars Godmanis norāda, ka “vienā virzienā pielikti spēki summējas. Dažādos – iznīcinās. Tā ir taisnība tiklab fizikā, kā politikā vai ekonomikā. Daudzi politiskie spēki nespēj vienoties par valstij un iedzīvotājiem svarīgiem jautājumiem. Jaunizveidotās partijas sirgst ar nežēlīgu populismu, un rada cilvēkiem nepamatotas cerības.”

“Strīdu un intrigu dēļ ir izjaukts līdzsvars starpnacionālajās attiecībās, attiecībās ar kaimiņiem, vājinās Latvijas loma Eiropas Savienībā un palielinās plaisa arī sociālajā jomā. Šodien vairāk nekā jebkad Latvijai ir nepieciešama vienota un prognozējama politika. Valsti nevar raustīt kā lupatu deķi”, apvienošanās iemeslus skaidro Godmanis.

Jau ziņots, ka LPP septembrī apspriedusi sadarbību ar politiskajiem neveiksminiekiem, Saeimā un Rīgas domē nepārstāvēto partiju “Latvijas Ceļš” (LC), un netika izslēgta iespēja, ka nākamajās Saeimas vēlēšanās abas partijas varētu startēt kopā.

Abu partiju pārstāvju tikšanas laikā pārrunātas sadarbības iespējas, taču toreiz partijas noliedza, ka tas nenozīmē kopīgu startu nākamajās Saeimas vēlēšanas.

LPP sadarbību apspriedusi, ņemot vērā politisko spēku konsolidācijas tendenci Latvijā. Kristīgi konservatīvajai partijai LPP un liberālajam LC ir kopīga centriskā pozīcija nacionālajā jautājumā, uzsverot lojalitāti valstij neatkarīgi no tautības.

LPP šobrīd ir valdības koalīcijā, kā arī Rīgas domes koalīcijā un citās pašvaldībās. LPP tika izveidota pirms 8.Saeimas vēlēšanām un guva negaidītu vēlētāju atbalstu. Savukārt “Latvijas Ceļš”, kurš pēc neatkarības atgūšanas bija pārstāvēts visās Saeimās un līdz 8.Saeimas vēlēšanām piedalījās arī visās koalīcijas valdībās, 8.Saeimas vēlēšanās parlamentā neiekļuva, jo tam pietrūka tikai aptuveni procenta desmitdaļas, lai pārvarētu 5% barjeru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!