Kaujinieku uzbrukumā Ziemeļkaukāza republikas Kabardas-Balkārijas galvaspilsētā Naļčikā zaudējuši dzīvību 12 civiliedzīvotāji, 24 tiesībsargāšanas struktūru darbinieki un 72 kaujinieki, bet 31 kaujinieks aizturēts, piektdien paziņoja Krievijas iekšlietu ministrs Rašids Nurgalijevs.
Tikmēr Kabardas-Balkārijas Iekšlietu ministrijas vadība ziņo, ka nogalināts 91 kaujinieks, tai skaitā pazīstamais komandieris Iless Gorčhanovs, kas tika meklēts par uzbrukuma rīkošanu republikas narkotiku kontroles pārvaldei. Pēc šīm ziņām, aizturēti 36 kaujinieki, un daļai no viņiem jau izvirzītas apsūdzības saskaņā ar Krievijas kriminālkodeksa pantiem par slepkavībām un terorismu.

Pilsētas slimnīcās šobrīd ārstējas 103 ievainotie, dažu cietušo stāvoklis ir "smags, bet stabils", ziņo mediķi. Sešus cilvēkus paredzēts pārvest uz Maskavu.

Uzbrukuma nodarītie materiālie zaudējumi vēl nav aplēsti, bet domājams, ka tie būs visai prāvi.

Gan Krievijas, gan Kabardas-Balkārijas amatpersonas piektdien vairākkārt paziņoja, ka "operācijas aktīvā fāze" Naļčikā pabeigta jau rīta pusē - pēdējie divi pretošanās perēkļi likvidēti un visi ķīlnieki izrādījušies sveiki un veseli.

Tikmēr Krievijas mediji vēl vēlā pēcpusdienā vēsta, ka šaudīšanās joprojām dzirdama pie milicijas iecirkņa, kur ceturtdien kaujinieki bija sagrābuši par ķīlniekiem miličus. Arī suvenīru veikalā Naļčikas centrā joprojām esot ķīlnieki, un uz ēku tiekot šauts ar automātiem un granātmetējiem.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kas ceturtdien drošības spēkiem deva rīkojumu aplenkt pilsētu un nogalināt ikvienu kaujinieku, kurš izrāda pretestību, piektdien noklausījās drošības struktūru vadītāju ziņojumus un izteica neapmierinātību, ka šādi notikumi vispār iespējami. Vienlaikus viņš atzinīgi vērtēja to, ka "šoreiz visas spēka struktūras darbojušās saskaņoti".

"Pret tiem, kas ņēmuši rokās ieročus un apdraud mūsu pilsoņu dzīvību un veselību un Krievijas valsts integritāti, mēs arī turpmāk izturēsimies tikpat stingri," paziņoja Putins.

Krievijas iekšlietu ministra vietnieks Andrejs Novikovs uz žurnālistu jautājumu, vai Naļčikas operācijas gatavošanā piedalījies čečenu kaujinieku komandieris Šamils Basajevs un vai viņš tajā nogalināts, atbildējis ka "neko tādu nevar apstiprināt".

Pēc viņa teiktā, lielu daļu uzbrucēju Kabardas-Balkārijas kaujinieku grupējums "Jarmuk" savervējis no vietējo iedzīvotāju vidus.

Tikmēr Krievijas Valsts domes Drošības komiteja paziņojusi, ka kaujinieki gatavojuši uzbrukumus 40 objektiem. Jau 9.oktobrī Naļčikas milicijas darbinieki īpašā operācijā konfiscējuši lielu daudzumu ieroču, munīcijas un sprāgstvielu. Tas licis domāt, ka tiek gatavots liela mēroga terora akts vai diversija, un Krievijas Iekšlietu ministrija devusi rīkojumu no 10.oktobra līdz 4.novembrim rīkot Naļčikā "kompleksu profilaktisku operāciju", kurā jau tikuši iesaistīti vairāk nekā 3000 milicijas darbinieku un iekšējā karaspēka karavīru.

Naktī uz ceturtdienu netālu no pilsētas izraisījusies sadursme ar bruņotu desmit cilvēku grupu. Pēc Iekšlietu ministrijas versijas, kaujinieku uzbrukums objektiem Naļčikā sarīkots, lai novērstu uzmanību "no pārējiem teroristiem".

Kā jau ziņots, ceturtdien Naļčikā aptuveni 150 kaujinieku vienlaikus uzbruka stratēģiskajiem objektiem - republikas Iekšlietu ministrijai, Federālajam drošības dienestam, milicijas patruļpulka mītnei, milicijas īpašo uzdevumu vienībai (OMON), robežsardzes vienībai, trijiem milicijas iecirkņiem, kā arī lidostai, ieroču veikalam un cietumam, kuros izvietojušies Krievijas spēki, un pilsētā izcēlās kaujas. Daļa iedzīvotāju panikā pameta pilsētu, nestrādāja transports un telefoni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!