Irāna piektdien cenšas mīkstināt iespaidu, kādu radījuši tās prezidenta Mahmuda Ahmadinedžada izteikumi, ka Izraēla ir "noslaukāma no pasaules kartes", caur savu vēstniecību Maskavā paužot viedokli, ka valsts vadītājs neesot vēlējies "lietot tik asus izteikumus".
"Ahmadinedžada kungam nebija nekāda nolūka lietot šādus asus izteikumus un uzsākt konfliktu," teikts Irānas vēstniecības Maskavā izplatītajā paziņojumā, kas ir pirmā oficiālā reakcija uz Eiropas Savienības (ES), Krievijas un citu valstu izteikto nosodījumu. "Ir pilnīgi skaidrs, ka savos izteikumos Ahmadinedžada kungs, Islamiskās republikas prezidents, uzsvēra Irānas pamatnostādnes, kas balstās uz nepieciešamību okupētajās teritorijās sarīkot brīvas vēlēšanas."

Kā jau ziņots, saistībā ar Ahmadinedžada izteikumiem Izraēla ir iesniegusi oficiālu prasību izslēgta Irānu no ANO.

Izraēlas vēstnieks ANO Dans Gilermans ceturtdien ANO Drošības padomei Ņujorkā iesniedza attiecīgu rakstisku prasību.

Oficiālā prasība tika iesniegta pēc tam, kad Izraēlas premjerministra Ariela Šarona kanceleja paziņoja, ka "neviena valsts, kas pieprasa citas valsts iznīcināšanu, nevar būt Apvienoto Nāciju locekle".

"Irāna ir drauds ne tikai Izraēlai, bet arī visam Tuvo Austrumu [reģionam] un Eiropai," teikts Šarona kancelejas izplatītajā paziņojumā.

Vicepremjers Šimons Peress Ahmadinedžada izteikumiem, kurus viņš trešdien atļāvās konferences "Pasaule bez cionisma" laikā, piemēroja tādus apzīmējumus, kā "vājprātīgi" un "neciešami".

Irānas jaunievēlētā prezidenta izteikumi izraisījuši arī starptautisku nosodījumu, un daudzās valstīs Teherānas vēstnieki izsaukti oficiālu aizrādījumu uzklausīšanai.

ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans paudis "neizpratni", norādot, ka "dažu tuvāko nedēļu laikā" par savas Irānas vizītes darba kārtības svarīgāko punktu viņš izvirzīs Tuvo Austrumu miera procesu un visu valstu tiesības dzīvot mierā un drošībā.

Ahmadinedžada izteikumus nosodījis arī galvenais palestīniešu sarunvedējs Saebs Erekats, nosaucot tos par "nepieņemamiem".

"Mēs [palestīnieši] esam atzinuši Izraēlas valsti, un mēs uzturam miera procesu ar Izraēlu, un mēs... nepieņemam Irānas prezidenta paziņojumus," Erekata vārdus citē izraēliešu laikraksts "Haaretz".

Kā jau ziņots, Ahmadinedžads trešdien paziņoja, ka Izraēlu izveidoja pasaules imperiālisms, lai cīnītos pret islama pasauli.

"Tādejādi tagadējā cīņa Palestīnā faktiski ir cīņa starp pasaules imperiālismu un islama pasaules svēto fronti," atsaucoties uz Ahmadinedžada teikto konferencē "Pasaule bez cionisma" Teherānā, vēstīja ziņu aģentūra ISNA.

Kādreizējā Irānas garīgā līdera ajatollas Homeini pareģojums par Izraēlas iznīcināšanu vienu dienu piepildīsies, tāpat kā viņa pareģotais komunistu pasaules un Irākas līdera Sadama Huseina varas sabrukums, sacīja Ahmadinedžads.

"Dieva griba Izraēlas iznīcināšanā drīz piepildīsies caur palestīniešu tautas mūžīgo gudrību," sacīja Ahmadinedžads.

Irāna nekad nepiekāpsies un neatzīs Izraēlu, kā to pieprasa Rietumvalstis. Ja kaut viens musulmaņu līderis to darītu, viņš "faktiski būtu nolēmis islama pasauli sabrukumam," piebilda Irānas prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!