ASV Centrālā Izmeklēšanas pārvalde nopratina un tur ieslodzījumā par saistību ar “Al-Qaeda” aizdomās turētos cilvēkus slepenās ieslodzījuma vietās Austrumeiropā. Tie ir daļa no slepenās cietumu sistēmas, kas tika izveidota pēc 2001.gada 11.septembra uzbrukumiem, trešdien ziņo laikraksts “Washington Post”.
Padomju laika nocietinātās teritorijas ir daļa no tīkla, kurā ietilpst ieslodzījuma vietas astoņās valstīs, tajā skaitā Taizemē un Afganistānā, vēsta laikraksts, atsaucoties uz vairāku ASV un citu valstu amatpersonām, kas ir informētas par šo pasākumu.

Laikrakstā teikts, ka ieslodzījuma vietu esamība un atrašanās vieta ir zināma tikai dažām amatpersonām ASV, un, visbiežāk, arī tās valsts vadītājam un augsta ranga izlūkošanas dienestu pārstāvjiem, kur atrodas ieslodzījuma vieta.

CIP nav atzinusi, ka pastāv šāds slepens cietumu tīkls, turklāt “Washington Post” žurnālistiem neizdevās iegūt komentārus no kāda no CIP pārstāvjiem, raksta Reuters.

ASV dokumentos par cietumiem tiek runāts kā par “melnajām teritorijām”, un par tur ieslodzītajiem cilvēkiem, viņu aizturēšanas laiku un nopratināšanas metodēm nekas nav zināms.

“Melnajās teritorijās” tiek turēti aptuveni 30 augsta ranga “Al-Qaeda” pārstāvji, kas ir izolēti no ārpasaules. Viņiem nav nekādu tiesību, turklāt ar viņiem nav ļauts sarunāties nevienam cilvēkam, izņemot CIP pārstāvjus, laikrakstam pastāstījušas informētās personas.

CIP esot izveidojusi šādus cietumus ārvalstīs, jo ASV likumdošana aizliedz turēt ieslodzītos izolācijā.

Pēc ASV amatpersonu lūguma “Washington Post” nepublicē informāciju par tām Austrumeiropas valstīm, kur izvietotas ieslodzījuma vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!