Aptuveni 1300 policistu agrā piektdienas rītā mēģināja atjaunot kārtību Parīzes geto priekšpilsētās, jauniešu bariem jau astoto nakti turpinot grautiņus.
Agrā piektdienas rītā vairākās Parīzes ziemeļaustrumu piepilsētās bija aizdedzinātas 165 automašīnas. Jaunieši šāva uz policijas automašīnām un apmētāja tās ar Molotova kokteiļiem, kā arī apmētāja autobusus ar akmeņiem.

Ar akmeņiem ievainoti vismaz pieci policistu un vairāki cilvēki apcietināti.

Par ļaunprātīgu dedzināšanu tiek ziņots arī no Dižonas pilsētas uz dienvidaustrumiem no Parīzes, kā arī no Francijas ziemeļaustrumu un dienvidu pilsētām.

Olnaīsubuā piepilsētā agrā piektdienas rītā dega liela paklāju noliktavu, kaut arī amatpersonas vēl nav pārliecinātas, vai notikusi ļaunprātīga dedzināšana. Kaut arī aculiecinieki ziņoja, ka brīdi pirms ugunsgrēka izcelšanās noliktavā ielauzies bars jauniešu.

Francijas premjerministrs Dominiks de Vilepēns vēlu ceturtdienas vakarā bija apņēmības pilns apspiest nemierus, kas turpinās jau vairāk nekā nedēļu.

"Vissvarīgākais ir atjaunot kārtību. Mēs nepacietīsim šos vardarbības uzliesmojumus, bet mēs arī izvērsīsim dialogu, lai atrastu risinājumu," sacīja Vilepēns.

Neskatoties uz plašajiem postījumiem, amatpersonas ceturtdienas vakara vardarbību un nekārtības vērtē kā mazāku, nekā trešdienas vakara, kad Francijas galvaspilsētas priekšpilsētās tika aizdedzinātas vairāk nekā 300 automašīnas.

Nemieri sākās pagājušo ceturtdien Parīzes Klišīsubuā priekšpilsētā, kur no nāvējoša elektrības trieciena gāja bojā divi 15 un 17 gadus veci afrikāņu izcelsmes pusaudži, kas, bēgot no policijas, bija paslēpušies elektrības sadales skapī. Klišīsubuā priekšpilsēta dzīvo daudzi imigranti un nabadzīgas ģimenes un tā ir bēdīgi slavena ar jauniešu bandu vardarbību.

Policistus pārstāvošā arodbiedrība nemierus nodēvējusi par "pilsoņu karu" un aicināja iekšlietu ministru Nikolā Sarkozī vardarbības pārņemtajās pilsētas daļās ieviest komandantstundu.

Francijas premjerministrs Dominiks de Vilepēns trešdien atcēla plānoto vizīti uz Kanādu, bet Sarkozī atcēla braucienus uz Afganistānu un Pakistānu, lai mobilizētu valdības centienus apspiest nemierus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!