Eiropas padome sākusi izmeklēšanu par izskanējušajām ziņām, ka Rumānijā un Polijā varētu pastāvēt slepeni ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) cietumi, otrdien pavēstīja Eiropas Komisijas (EK) preses pārstāvis.
"Eiropas padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) Juridiskā komiteja [izmeklēšanas vadīšanai] iecēlusi savu priekšsēdētāju Diku Mārtiju," paziņoja EK tieslietu un iekšlietu komisāra pārstāvis Friso Roskams-Abings.

Mārtijs izskatīs liecības, "ņemot vērā iespējamas steidzamas debates" 25.novembrī Bukarestē, savā mājaslapā raksta Eiropas padome.

Eiropas padome ir kontinenta augstākā cilvēktiesību uzraudzības organizācijā un tajā iekļaujas arī Eiropas Cilvēktiesību tiesa.

Avīze "The Washington Post" pagājušajā trešdienā rakstīja, ka pirms gandrīz četriem gadiem CIP esot izveidojusi slepenu cietumu sistēmu pēc 11.septembra uzbrukumiem. Tajā bijuši objekti astoņās valstīs, arī Afganistānā, Taizemē un Austrumeiropas valstīs, raksta avīze, atsaucoties uz vārdā neminētām ASV un citu valstu amatpersonām.

Laikraksts nenosauc šīs Austrumeiropas valstis pēc ASV amatpersonu lūguma, jo tās baidās, ka teroristi var vērsties pret šīm valstīm.

Tajā pašā laikā nevalstiskā organizācija "Human Rights Watch" paziņoja, ka gūstekņu turēšanai vispiemērotākās ir Polija un Rumānija.

Taču Roskams-Abings sacīja, ka šīs abas valstis EK ir apgalvojušas, ka to teritorijā nav nekādi CIP cietumi.

Jebkurā gadījumā EK nav pilnvaru izmeklēt šādas apsūdzības, bet Eiropas padomei, kam nav nekādu institucionālu attiecību ar Eiropas Savienību (ES), ir šādas pilnvaras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!