Kipras turki ceturtdien sāka nojaukt ceļa nobloķējumu, kas 40 gadus sadalīja Kipras galvaspilsētu, tomēr ir maz ticams, ka šis simboliskais solis spēs atdzīvināt strupceļā nonākušās sarunas par salas atkalapvienošanu.
Ceļa nobloķējums uz galvenās gājēju ielas, kas ziemeļu-dienvidu virzienā iet caur Nikosijas centru, stāv kopš sešdesmitajiem gadiem.

Pēc aculiecinieku teiktā, ceturtdien pēkšņi parādījās buldozeri un kravas automašīnas un sāka nojaukt novērošanas posteni, metāllūžņus un mucas, kas veido barjeru Kipras turku pusē.

Kipras grieķi paziņoja, ka sekos piemēram un nojauks barjeras savā pusē pēc konsultēšanās ar ANO, kura kontrolē šo teritoriju.

Ledras ielas atvēršana ir dziļi simboliska šīs viduslaiku pilsētas 250 000 iedzīvotājiem.

Uz abām pusēm spiedienu izdara biznesa līderi, lai iela tiktu atvērta, jo tas uzlabotu nīkulīgo komercdarbību pilsētas vēsturiskajā centrā.

Sarunas par apvienošanos starp abām pusēm apstājās 2004.gada aprīlī, kad Kipras grieķi nedēļu pirms iestāšanās ES referendumā noraidīja ANO piedāvāto apvienošanās plānu.

Turcija oktobra sākumā uzsāka sarunas par tās iestāšanos Eiropas Savienībā (ES). Kipras grieķu daļai ir veto tiesības par Turcijas uzņemšanu blokā.

Turcija okupēja Kipras ziemeļu daļu 1974.gadā, reaģējot uz grieķu īstenoto valsts apvērsumu, kuru atbalstīja toreizējā Grieķijas militārā hunta.

Salas ziemeļu daļā joprojām uzturas 35 000 vīru liels Turcijas militārais kontingents, un Ankara ir vienīgā valsts, kas atzīst Kipras turku valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!