Piektdien svinīgā ceremonijā notika Gazas sektora robežpunkta atvēršana, kuru pirms trim mēnešiem aizejot no palestīniešu teritorijas, kura bija okupēta 38 gadus, slēdza izraēlieši.
Palestīnieši robežpunkta atvēršanu uzskata par simbolisku soli pretī valsts statusam, šādu viedokli robežpārejas ceremonijā pauda prezidents Mahmuds Abas.

Robežpunkta atvēršana seko pēc ilgām pārrunām starp izraēliešiem un palestīniešiem, jo Izraēla uzskata, ka kareivīgi noskaņotie iedzīvotāji robežpunktu varētu izmantot ieroču kontrabandai.

Vienošanās, kurā starpnieka lomu uzņēmās ASV, starp Izraēlu un palestīniešiem paredz, ka robežpāreju novēros Eiropas Savienības varas iestādes.

Rafahas robežkontroles punkts ir ļoti svarīgs Gazas sektora ekonomikai, jo ir vienīgais ceļš uz šauro piekrastes teritoriju.

Tiek uzskatīts, ka panāktā vienošanās par robežpunkta atklāšanu varētu palīdzēt Abasam uzvarēt Janvārī paredzētajās vēlēšanās, tādējādi pieveicot politiskos oponentus, kaujinieciski noskaņoto Hamas organizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!