Britu ugunsdzēsēji cīnās ar milzīgajām liesmām degošajā Bansfīldas naftas bāzē uz ziemeļiem no Londonas.
Aptuveni 150 ugunsdzēsēji ap pusnakti sāka cīnīties pret liesmām, cerot tās apdzēst ar putām.

"Tas izveidos putu segu pār liesmām. Mēs ceram, ka tas apdzēsīs liesmas. Putām vajadzētu noslāpēt visu ugunsgrēku," notikumu vietā sacīja Hertfordšīras apgabala policijas pārstāve.

Hertfordšīras ugunsdzēsēju dienestam nācās gaidīt, kamēr tika atvesti aptuveni 250 000 litru putu koncentrāta no visas valsts, lai varētu sākt apslāpēt liesmas.

Putu koncentrāts tiek sajaukts ar ūdeni no trīs kilometrus attāla kanāla, no kura cīņai ar liesmām tiek izsūknēti aptuveni 25 000 litri ūdens minūtē.

Kā jau ziņots, spēcīgajos sprādzienos, kas svētdienas rītā nogranda Bansfīldas naftas bāzē netālu no Londonas, cietuši 43 cilvēki, un eksperti uzskata, ka tas varētu būt nopietnākais naftas objektu incidents mierlaiku Eiropā.

Kā norāda policijas pārstāvji, relatīvi nelielais cietušo skaits jāuzskata par "īstu brīnumu". Tikai divi no cietušajiem ievainoti diezgan smagi un ievietoti slimnīcā, tomēr arī viņu dzīvībai briesmas nedraud. Pārējie lielākoties guvuši skrambas un nobrāzumus.

Salīdzinoši nelielais upuru skaits saistīts ar faktu, ka sprādzieni nogranda svētdienas rītā. Ja negadījums būtu noticis darba dienā, tā sekas būtu daudz traģiskākas.

Eksploziju un to izraisītā ugunsgrēka radītais dūmu mākonis izpleties pār plašu teritoriju Anglijas dienvidaustrumos un skāris arī galvaspilsētu. Pirmdienas rītā dūmu mākoņa platums sasniedza 230 km.

Kā paziņojusi policija, šobrīd tiek uzskatīts, ka sprādzieni notikuši negadījuma rezultātā un nekas neliecina par pretējo, tomēr izmeklēšanā tiks ņemtas vērā visas varbūtības.

Sprādzieni naftas bāzē, kas ir piektā lielākā degvielas izplatītāja Lielbritānijā, atskanēja drīz pēc 6 rītā un bija dzirdami 50 kilometru attālumā - pat Londonas priekšpilsētās, izraisot daudziem britiem, kas vēl atceras jūlijā teroristu pašnāvnieku rīkotos sprādzienus galvaspilsētā, bažas par jauniem terora aktiem. Sākotnēji tika uzskatīts, ka naftas bāzē varētu būt ietriekusies lidmašīna, jo tā atrodas netālu no Lūtonas lidostas un ne pārāk tālu arī no Hītrovas.

Tuvējām mājām izbirušas logu rūtis, ieplaisājušas sienas, izgāzušās durvis, jumtiem nobiruši dakstiņi. Plašā apkaimē apsviluši koki, sadeguši vairāki automobiļi. Liesmu stabs pēc sprādziena uzšāvās 60-90 metru augstumā, iekrāsojot tumšos mākoņus oranžus.

No tuvākās apkaimes evakuēti aptuveni 2000 iedzīvotāju.

Policija slēgusi tuvējo automaģistrāli un vienlaikus aicinājusi cilvēkus nebaidīties, ka sprādzieni varētu ietekmēt naftas produktu nodrošinājumu, un nesākt panikā iepirkt degvielu.

Bansfīldas naftas bāze ar degvielu un kurināmo apgādā lielu Anglijas dienvidaustrumu daļu. To kopīgi pārvalda naftas kompānijas "Total" un "Texaco". Naftu bāze saņem pa pazemes cauruļvadu no tankkuģiem Lielbritānijas austrumkrasta ostās.

No 26 naftas rezervuāriem bāzē veseli palikuši tikai septiņi, kurus ugunsdzēsēji aplaista ar ūdeni, lai mēģinātu novērst arī to uzsprāgšanu.

Tajā pašā laikā sabiedrībā pieaug bažas par dūmu mākoņa iespējamo kaitējumu cilvēku veselībai.

Tomēr vairāki eksperti norādīja, ka dūmi, kaut arī satur oglekļa monoksīdu un dioksīdu, nerada nekādus tūlītējus draudus, jo to tie pacēlušies augstu debesīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!