Recesija ASV ekonomikā, par kuru bijušas bažas jau kādu laiku, jau ir sākusies, uzskata banka "Merrill Lynch".
Banka norāda, ka piektdien publiskotie ASV darba tirgus dati, kas izraisīja akciju kritumu visā pasaulē, apstiprina, ka ASV ekonomikā sācies pirmais recesijas mēnesis. Šis apgalvojums ir strīdīgs, un citas bankas kā "Lehman Brothers" tam nepiekrīt.

Oficiālu viedokli par to, vai ASV ekonomikā ir vai nav recesija, izsaka Nacionālais ekonomisko pētījumu birojs (NBER), taču tā lēmums nebūs zināms ātrāk kā pēc divām nedēļām. Pēc NBER definīcijas, recesija ir būtiska ekonomiskās aktivitātes pazemināšanās visās ekonomikas sfērās, kas turpinās ilgāk par dažiem mēnešiem.

NBER savā novērtējumā balstās ir galīgajiem nodarbinātības rādītājiem, iedzīvotāju ienākumiem, rūpniecības produkciju un pārdošanas aktivitāti apstrādes rūpniecības un mazumtirdzniecības sektoros.

"Merrill Lynch" uzskata, ka nodarbinātības dati, kas decembrī parāda bezdarba līmeņa palielināšanos līdz 5%, ir kopainas pēdējā sastāvdaļa. Banka norāda, ka saskaņā ar tās analīzi recesija vairs nav prognoze, bet gan šodienas realitāte.

Kā ziņots, bezdarba līmenis ASV decembrī palielinājies līdz 5%, salīdzinot ar 4,7% iepriekšējā mēnesī, un negatīvie darba tirgus dati un bažas par ASV ekonomikas lejupslīdi izraisīja akciju cenu kritumu pasaules vadošajos fondu tirgos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!