Respektējot 17.februārī pieņemto Kosovas Republikas Asamblejas deklarāciju, Latvija atzīst tās neatkarību, portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrijas preses dienestā.
Latvija augstu vērtē Asamblejas deklarācijā iekļautos principus, kas ir būtiski demokrātiskai sabiedrībai. Tādi principi kā stabilitāte, ekonomiskā izaugsme, drošība, cilvēktiesības, minoritāšu aizsardzība un reliģiskā un kultūras mantojuma neaizskaramība ir pamatelementi, uz kuriem jāveido Kosovas nākotne, teikts presei izplatītajā paziņojumā.

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš uzsver, ka ANO īpašā sūtņa Marti Ahtisāri izstrādātais plāns un rekomendācijas kalpos par visaptverošu ietvaru Kosovas turpmākajai attīstībai. Latvija uzsver, ka Kosovas jautājums ir unikāls pēc savas būtības un to nevar uzskatīt par precedentu citu pasaules iesaldēto konfliktu risināšanai.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri pirmdien nespēja vietoties par vienotu nostāju Kosovas neatkarības jautājumā, tādēļ katra valsts par šo jautājumu lems individuāli. Francija kā pirmā ES dalībvalsts jau oficiāli paziņojusi, ka atzīs Kosovas neatkarību. Pirmdien par lēmumu atzīt Kosovas neatkarību paziņoja arī ASV, Lielbritānija, Itālija, Vācija, Austrija un Beļģija.

Tiek prognozēts, ka Spānija un Kipra varētu būt to valstu vidū, kas neatzīs Kosovas neatkarību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!