Virkne pazīmju liecina, ka korupcijai Rīgas domē (RD) ir sistēmisks raksturs, ceturtdien intervijā "Latvijas Radio" atzina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja vietniece Juta Strīķe.
Kā piemērus Strīķe minēja to, ka uzņēmēji zinot, kam dot kukuli, amatpersonas nepārsteidz tas, ka tām tiek piedāvāts kukulis un kukuļošanas shēmās iesaistās arī citi RD darbinieki. KNAB vadītāja vietniece atzina, ka KNAB diez vai spēs izskaust korupciju RD saviem spēkiem vien, ja netiks veikta reāla domē pieņemamo lēmumu kontrole no pretkorupcijas viedokļa.

Strīķe norādīja, ka uzņēmēji neformālā gaisotnē bieži atzīst, ka korupcija RD ir izplatīta, uzņēmējiem trūkst drosmes, apņēmības ar to cīnīties. Tāpat tie nelabprāt sadarbojas ar KNAB, baidoties, ka tas var apdraudēt viņu uzņēmējdarbību.

Tomēr Strīķe uzskata, ka šādām bažām nav pamata un KNAB ir gatavi sadarboties ar informācijas sniedzējiem, lai nodrošinātu viņu anonimitāti. Viņasprāt, ja uzņēmēji tiešām grib mainīt koruptīvo vidi, viņiem pašiem "kaut kas ir jādara". Strīķe atgādināja, ka arī kukuļdošana ir noziegums, līdz ar to, iesaistīšanās koruptīvās shēmās "var beigties ar mūsu [KNAB darbinieku] ierašanos."

Strīķe atturējās izpaust plašāku informāciju par lietu, kuras ietvaros aizturēti Štrams un Janita. Patlaban KNAB darbinieki pārbauda un nostiprina jau iegūtos pierādījumus, kā arī meklē jaunus, tāpēc plašāki komentāri par šo tēmu nebūtu izmeklēšanas interesēs. Runājot par iespējamajiem lietas apmēriem un tajā iesaistīto amatpersonu rangu, Strīķe pauda, ka "jebkura korupcija, kurā iesaistītas amatpersonas, rada lielu apdraudējumu un nav "mazu zivju" to amatpersonu lokā, kas pieņem lēmumus". Viņa atzina, ka laiks rādīs vai korupcijas lieta RD izvērsīsies tikpat plaši, kā ne tik senā pagātnē piedzīvotais korupcijas skandāls Jūrmalas domē.

Noslēgumā KNAB vadītāja vietniece atzina, ka tik ilgi, kamēr būs tie, kas gatavi dot kukuļus un tos pieņemt, atradīsies arī starpnieki un nebūs nekāda pamata tam, lai korupcija mazinātos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!