Ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) paudis uzskatu, ka ogļu elektrostacijas būvniecība attiecībā pret gāzes staciju ir prioritāra.
Laikrakstam “Diena” ministrs atzinis, ka tikai ogļu elektrostacija var pilnībā apmierināt Latvijas vajadzības gan no drošības, gan no resursu piegādes viedokļa. Gerhards uzsver, ka ogles Latvijai var piegādāt vairāki piegādātāji, kamēr gāzi – tikai Krievija.

Viņš arī piebildis, ka ogļu stacijas priorotārais statuss izpaudīsies kā valsts atbalsts izpētē, priekšprojekta izstrādē un ietekmes uz vidi novērtēšanā. Tiesa, Gerhards atzinis, ka vispirms būs jāceļ gāzes elektrostacija. Tā ir uzbūvējama īsākā laikā, kas ir ļoti svarīgi, jo īpaši pēc Ignalinas AES slēgšanas 2009. gadā.

Savukārt Gerharda partijas biedrs un eiroparlamentārietis Roberts Zīle norādījis, ka brīdī, kad būs gatava gāzes stacija, ogļu stacijai ir jābūt tiktāl uzbūvētai, lai tās celtniecību vairs nevarētu apturēt. Pēc viņa teiktā, gāzes stacijas būvnieki būs ieinteresēti, lai “ogļu staciju nekad neuzceļ”.

Jau vēstīts, ka pēc a/s “Latvenergo” viceprezidenta Aigara Meļko aplēsēm, gāzes staciju varētu uzbūvēt aptuveni trīs, bet ogļu staciju – sešos, septiņos gados. Gāzes stacijas celtniecība pēc pašreizējām aplēsēm varētu izmaksāt līdz 320 milj. eiro, toties ogļu - 400 līdz 500 milj. eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!