Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš un ASV tēvzemes drošības ministrs Maikls Čertofs trešdien svinīgi parakstīja saprašanās memorandu par bezvīzu režīma ieviešanu ar ASV. Līdz ar to, iespējams, jau gada beigās Latvijas iedzīvotāji varēs ceļot uz ASV bez vīzām, tomēr Latvijas iedzīvotājiem, tāpat kā citu ASV bezvīzu programmu dalībvalstu pilsoņiem, pirms ierašanas ASV būs jāaizpilda elektronisks pieteikums.

Riekstiņš žurnālistiem skaidroja, ka patlaban tiek strādāt pie jaunas elektroniskās sistēmas, kas turpmāk tiks izmantota, lai reģistrētu ASV iebraucošus iedzīvotājus no bezvīzu režīma valstīm. Jau līdz šim visiem iedzīvotājiem, kas ielido ASV ar lidmašīnām bija jāaizpilda anketa, norādot savus personas datus, kā arī apmeklējuma mērķi. ASV gan patur tiesības atteikt iebraukšanu kādai personai no bezvīzu režīma programmas dalībvalsts. Tie, kas saņems no drošības iestādēm atteikumu iebraukt ASV, varēs vērsties ASV vēstniecībā un lūgt iebraukšanas atļauju, taču šāds lūgums negarantē tiesības iebraukt ASV.

Anketu būs jāaizpilda arī Latvijas iedzīvotājiem, taču pēc Riekstiņa teiktā, tas nav nekas jauns – tā ir vecās sistēmas modernizēšana.

Arī Čertofs norādīja, ka turpmākajos mēnešos jaunā sistēma tiks ieviesta visām valstīm, kurām ir bezvīzu režīms ar ASV, līdz ar to Latvijas iedzīvotājiem nebūs papildus stingrāku noteikumu.

Riekstiņš pēc memoranda parakstīšanas žurnālistiem atzina, ka tas ir būtisks solis, lai tuvinātu bezvīzu režīma ieviešanu.

Ārlietu ministrs kategoriski noraidīja ES pārmetumus par ES kopīgo interešu neaizstāvēšanu sarunās ar ASV. Riekstiņš pauda neizpratni, kādēļ Latvijai tiek pārmesta bezvīzu režīma jautājuma risināšana divpusējā līmenī, lai gan vairākas ES dalībvalstis tieši šādā veidā ir panākušas šāda režīma attiecināšanu uz savas valsts pilsoņiem.

Arī Čertofs uzsvēra - ja Latvijai un Igaunijai, kas arī trešdien paraksta šādu memorandu ar ASV, būtu jāgaida ES un ASV sarunu iznākumu šajā jautājumā, tas prasītu ļoti ilgu laiku. Pēc viņa domām, Latvija un Igaunija ir pelnījušas to, lai tas notiktu ātrāk, turklāt arī ASV likumdošana nosaka, ka šie jautājumi tiek skatīti individuāli ar katru valsti.

Jau vēstīts, ka šis memorands ir pirmais solis bezvīzu režīma ieviešanai ar ASV. ES patlaban risina sarunas ar ASV par bezvīzu režīma ieviešanu. Lai arī ASV pilsoņi ES teritorijā var ceļot bez vīzām, desmit ES dalībvalstu pilsoņi to pašu nevar darīt ASV.

Abpusējības princips ir Eiropas Savienības kopējās ārējās robežas un vīzu politikas neatņemama sastāvdaļa, tādēļ jautājums par vīzu prasību abpusīgumu ir Eiropas Savienībā ļoti politiski svarīgs jautājums. Tomēr Latvija turpinās sarunas ar ASV par bezvīzu režīma ieviešanu, neskatoties uz Eiropas Savienības iebildumiem par jautājuma nerisināšanu ES un ASV līmenī.

$additional_videos = array ( array ('http://v.delfi.lv/d/080312_lv_asv_memorands.avi.ff.flv', 'http://v.delfi.lv/d/080312_lv_asv_memorands.avi.ff.jpg'), ); include "$includes_dir/video_additional.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!