Igaunijas būvuzņēmums "Merks" paaudis gatavību uzcelt Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jeb "Gaismas pili" par 40% lētāk, nekā iepriekš izskanējušie cenu piedāvājumi, taču Latvijas puse nevērtēs šo jauno pavērsienu, jo ceturtdien "Merks" izslēgts no konkursa kā neatbilstošs pretkorupcijas principiem.

Piegādātāju apvienība SIA "Merks" un a/s "Merko Ehitus" neatbilst Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvei noteiktajiem, konstatējusi valsts aģentūras "Jaunie Trīs brāļi" (JTB) izveidotā komisija. Līdz ar to apvienība tiek izslēgta no tālākas dalības LNB projekta realizācijā.

Savukārt trešdien publicētajā intervijā Igaunijas laikrakstam "Aripaev" uzņēmuma "Merko Ehituse" vadītājs Tonu Toomiks paudis, ka pēc uzņēmuma aplēsēm, projekta izmaksas ir aptuveni 87 miljoni latu, bet konkurentu piedāvājums – 139 miljoni latu.

"Merko" vadītājs intervijā laikrakstam arī paudis, ka uzņēmumam ir aizdomas, ka tas tiks "izspiests" no konkursa. Publiski izskanējušo informāciju par "Merko" saistību ar korupciju Igaunijā Toomiks nodēvējis par "šantāžas kampaņu", kas ietekmēs konkursu.

Viņš arī pieļāvis, ka tiek manipulēts ar sabiedrību par atklātību "Delna" un tā, savukārt, nezināšanas dēļ manipulē ar sabiedrības viedokli Latvijā. Viņš pauda, ka "Delna", cīnoties par atklātību, panāks pretējo – no konkursa tiks izslēgts dalībnieks ar konkurētspējīgu cenas piedāvājumu, līdz ar to neviens nekad neuzzināšot objekta tirgus vērtību un nevarēs runāt par atklātību.

Valsts aģentūra "Jaunie "Trīs brāļi"" portālam "Delfi" pauda viedokli, ka "nav pamata uzticēties korupcijā aizdomās turētā "Merko Ehitus" minētām izmaksām par "Gaismas pils" būvniecību

"Publiskajā telpā izskanējušās Igaunijas būvuzņēmuma A/S "Merko Ehitus" minētās izmaksas Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvdarbu veikšanai nav uzskatāmas par pamatotām, jo uzņēmums, kuram liegta turpmāka dalība sarunu procesā par bibliotēkas būvdarbu veikšanu, neuzņemas nekādu atbildību par nosauktajiem skaitļiem un to patiesumu," informē aģentūrā.

Valsts aģentūras "Jaunie "Trīs brāļi"" direktors, būvinženieris Zigurds Magone norāda: "Apstākļos, kad uzņēmums neiztur pretkorupcijas kritērijus un nevar būt pretendents sarunu procesam, zūd "Merko Ehitus" atbildība par nosauktajām summām – kompānijai nav pienākuma parakstīt līgumu, nosauktie skaitļi netiek pakļauti profesionālai ekspertīzei u.tml., tāpēc "Merko Ehitus" var brīvi minēt visdažādākās summas. Pašlaik publiskajā telpā nosauktās izmaksas 87 miljoni latu aptuveni atbilst būvmateriālu un tehnisko iekārtu izmaksām bibliotēkas ēkā, līdz ar to rodas divi jautājumi – vai nu "Merko Ehitus" vēlas četrus gadus strādāt par velti un nemaksāt strādniekiem algu, vai arī uzņēmums pēc līguma noslēgšanas nāks pie valdības un ik pēc laika prasīs papildu finansējumu, līdzīgi kā tas ir noticis citos būvobjektos."

Pēc Magones domām, "Merko Ehitus" darbības pašlaik ir vērstas uz to, lai novērstu uzmanību no savām problēmām ar korupcijas skandālu - pret uzņēmumu, gan pret tā īpašnieku Igaunijā ir ierosināta krimināllieta par vairākkārtēju kukuļdošanu. "Merko Ehitus" draud 11 miljonu latu naudas sods un uzņēmuma piespiedu likvidācija.

Magone uzskata, ka nekorekti ir arī "Merko Ehitus" pārmetumi "Sabiedrībai par atklātību – Delna", ņemot vērā, ka izvirzītās pretkorupcijas prasības ir pilnīgi vienādas visiem uzņēmumiem, kas vēlas piedalīties sarunu procesā par Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecību. Vienlaikus Magone atzīst, ka "Merko Ehitus" nosauktajai cenai varētu būt arī pozitīvi aspekti – proti, tas ļaus aģentūrai vēl uzstājīgāk prasīt samazināt izmaksas tiem pretendentiem, kas izturējuši pretkorupcijas kritērijus.

"Merkam" no dalības LNB būvniecības projektā nācās izstāties tādēļ, ka Igaunijas ģenerālprokuratūra informējusi aģentūru "Jaunie Trīs Brāļi", ka Igaunijā ir ierosināts kriminālprocess par vairākkārtēju kukuļdošanu, kuras ietvaros aizdomās turamais ir gan uzņēmums a/s "Merko Ehitus", gan tā uzraudzības padomes priekšsēdētājs Tomass Annuss. Saistībā ar kukuļošanu ierosinātās krimināllietas materiāli apkopoti 200 sējumos, lietā ir veikta pirmstiesas izmeklēšana un tā nodota ģenerālprokuratūrai turpmāko tiesisko darbību veikšanai.

Jau vēstīts, ka likumprojekts paredz pagarināt "Gaismas pils" nodošanas ekspluatācijā termiņu no nākamā gada 18.novembra līdz 2012.gada 18.novembrim.

Likuma grozījumi paredz, ka "Gaismas pili" cels par projekta īstenošanai paredzētajiem valsts budžeta līdzekļiem un ar valdības lēmumu piešķirtiem privatizācijā gūtajiem ieņēmumiem.

"Jaunie trīs brāļi" pilnvarota veikt sarunu procesu ar apvienību SIA PBLC, SIA "Moduls Rīga" un SIA "PB Fasādes", apvienību "Nacionālā būvkompāniju apvienība" un AS "Merko Ehitus" un SIA "Merks" par LNB projekta īstenošanu par summu, kas nav lielāka par 164, 67 miljoniem latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!