Satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (LPP/LC) piedāvā apmainīt "TeliaSonera" piederošās "Lattelecom" daļas pret Latvijas Valsts radio un televīzijas centram (LVRTC) piederošajām "Latvijas Mobilā telefona" (LMT) daļām, rezultātā LMT nonāktu skandināvu koncerna kontrolē, bet valsts pārņemtu "Lattelecom".

Šo ieceri trešdien, tiekoties ar Šleseru, atbalstījis ar "TeliaSonera" mobilā biznesa "Mobility" vadītājs Kenets Karlbergs, bet pagaidām šis priekšlikums ir apspriests tikai mutiski un nav izteikts kā oficiāls piedāvājums, ceturtdien žurnālistiem pavēstīja Šlesers. Lai gan tikšanās ar Karlbergu esot saskaņota ar Ministru prezidentu Ivaru Godmani (LPP/LC), ministrs norādīja, ka tajā apspriestais nav vērtējams kā oficiāls valdības piedāvājums, bet gan viņa, kā nozares ministra iniciatīva, kas iecerēta, lai beidzot atrisinātu ieilgušo krīzi ap "Lattelecom" privatizāciju, par kuras ķīlniekiem savā ziņā ir kļuvusi gan "TeliaSonera", gan Latvijas valsts.

Saskaņā ar Šlesera izteikto priekšlikumu, LVRTC apmainīs tās īpašumā esošās 23% LMT akciju pret 49% "Telia Sonera" īpašumā esošajām "Lattelecom" daļām, paralēli tam valsts nepārdod savas "Lattelecom" daļas, bet pārdod tai ar Privatizācijas aģentūras starpniecību piederošos 5% LMT un 23% LMT daļu, kas pieder "Lattelecom", skandināvu koncernam. Idejas autors, LVRTC valdes priekšsēdētājs Lauris Dripe norādīja, ka vienīgais labums no 23% LMT daļu, kas pašreiz ir centra īpašumā, esot "laiku pa laikam saņemtās dividendes". Turpretī 49% "Lattelecom" daļu ļautu LVRTC izvērst ciešu sadarbību ar šo uzņēmumu, īstenojot dažādus vērienīgus projektus, par kuru iecerēm LVRTC un "Lattelecom" jau esot runājuši. Turklāt, LVRTC esot pietiekami līdzekļu, lai darījumā nevajadzētu piesaistīt līdzekļus no valsts budžeta.

Šlesers neiebilstu, ja pēc šī darījuma veikšanas valsts nolemtu 49% vai pat visus 100% "Lattelecom" daļu pārdot atklātā izsolē. Tomēr, viņaprāt, būtu lietderīgi vismaz tuvākajos gados paturēt "Lattelecom" valsts kontrolē, lai izveidotu to par bāzi dažādu biznesu attīstīšanai visā Baltijā. Šlesers visai optimistiski vērtē "Lattelecom" attīstības iespējas. Pēc viņa domām, tās pilnvērtīgi izmantojot, Latvijas uzņēmums varētu atkārtot Somijas "NOkia" veiksmes stāstu.

Šlesers atzina, ka 100% "Lattelecom" daļu nonākot valsts īpašumā, nebūtu grūtību izpildīt "TeliaSonera" prasību nodalīt telekomunikāciju infrastruktūru un komercpakalpojumus. Kā sekmīgu šāda paņēmiena īstenošanas piemēru ministrs minēja "Latvijas Dzelzceļu". Šlesers atgādināja, ka "TeliaSonera" nevēlas ekskluzīvu līgumu, kas nodrošinātu skandināvu koncernam kādus pakalpojumus par pazeminātām cenām, bet gan vienlīdzīgas konkurences apstākļus.

Pirms darījuma tiktu aktualizēti abi "Lattelecom" novērtējumi, atzīmēja ministrs, norādot, ka jau iepriekš panākta vienošanās par to, ka tiks izmantota vidējā augstākā cena.

Jau vistuvākajā laikā Satiksmes ministrija nosūtīs oficiālu vēstuli "TeliaSonera" un ja skandināvu uzņēmuma atbilde būs pozitīva, iecere tiks iesniegta izskatīšanai valdībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!