Ķīnas parlaments sestdien prezidenta amatā atkārtoti ievēlēja Hu Dzjiņtao, bet viceprezidenta amatā uz piecu gadu termiņu iecelts jaunās paaudzes pārstāvis Sji Dzjiņpins.
Nacionālais tautas kongress Hu pārvēlēja ar 2956 balsīm, pret balsojot trim un atturoties pieciem delegātiem.

Sji varas augstākajā ešelonā nonāca pagājušā gada oktobrī, kad tika iekļauts Ķīnas Komunistiskās partijas politbirojā, kura sastāvā ir deviņi locekļi. Par viņu balsoja 2919 kongresa delegāti, 28 bija pret viņa kandidatūru, bet 17 atturējās.

Hu, kurš vienlaikus ieņem partijas līdera krēslu, ar 2959 balsīm tika pārvēlēts arī Centrālās militārās komisijas priekšsēdētāja amatā, četriem delegātiem balsojot pret un četriem atturoties.

Prezidenta pilnvarās ietilpst premjerministra izvirzīšana, un sagaidāms, ka kongress sestdien formāli apstiprinās Hu nosaukto kandidatūru.

Līdzšinējo amatu saglabāja arī parlamenta priekšsēdētājs Vu Banguo. Ievēlēti tika arī 13 viņa vietnieki - kongresa pastāvīgās komitejas locekļi.

Lai gan faktiski visi delegāti atbilstoši “partijas līnijai” paklausīgi balsoja par Hu kandidatūru, daži atļāvās biļetenos ierakstīt paši savu izvēli. Viens no delegātiem augstākajam amatam izvirzīja bijušo prezidentu Dzjanu Dzemiņu, bet kāds cits, izsaucot smieklus žurnālistu galerijā, kādreizējo premjeru Džu Žundzji vēlējās redzēt militārās komisijas vadītāja krēslā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!