Apspiežot nemierus Tibetā, Ķīnas drošības spēki nogalinājuši aptuveni 140 cilvēkus, otrdien pavēstīja Tibetas trimdas valdības premjerministrs Samdongs Rinpoče.
"[Nogalināto] skaits ir aptuveni 140," sacīja premjers. "Tas ir kopējais līdz vakardienas vakaram nogalināto cilvēku skaits, un tie ir dati par visu Tibetu."

Trimdas valdība par Tibetu uzskata visus tibetiešu apdzīvotos apvidus Ķīnā, nevis tikai Pekinas izveidoto Tibetas Autonomo Rajonu, kas aptver pusi no visām tibetiešu teritorijām.

Vēl pirmdien trimdas valdībai bija apstiprinātas ziņas par 130, bet pagājušajā nedēļā - par 99 represijās nogalinātajiem.

"Šie dati ir no mūsu informācijas avotiem Tibetā," runājot Daramsalā, kur atrodas trimdas valdības mītne, sacīja Rinpoče.

Dati apkopoti par Pekinas represijās nogalinātajiem visās tibetiešu teritorijās, arī Sičuaņas un Gaņsu provincēs, sacīja premjers, precizējošākas ziņas nesniedzot.

Atbilstoši Pekinas oficiālajai versijai tibetiešu nemieros bojā gājuši 20 cilvēki. Dumpinieki nogalinājuši 18 civiliedzīvotājus un vienu policistu, vēl sestdien vēstīja ziņu aģentūra "Siņhua". Sičuaņas provincē pirmdien nemiernieki nogalinājuši vienu, bet ievainojuši vēl vairākus citus policistus, norāda aģentūra.

Lasā demonstrācijas sākās 10. martā - dienā, kad tika pieminēta 49. gadadiena, kopš Ķīnas armija sagrāva tibetiešu sacelšanos pret okupācijas varu. Demonstrācijas turpinājās visu nedēļu un kļuva arvien plašākas, bet 14. martā, izraisoties sadursmēm ar Ķīnas drošības spēkiem, protesti kļuva vardarbīgi - Lasā dega ēkas un automašīnas. Protesta demonstrācijas izplatījās ārpus galvaspilsētas Lasas - gan Tibetā, gan pārējos tibetiešu apdzīvotajos Ķīnas apvidos, īpaši Sičuaņas un Gaņsu provincēs.

Ķīnas kundzība Tibetā sākās 1951. gadā - gadu pēc tam, kad turp tika nosūtīts karaspēks, lai "atbrīvotu" šo reģionu, un Pekina joprojām nosoda trimdā dzīvojošo Dalailamu, apsūdzot viņu centienos sašķelt Ķīnas "teritoriālo vienotību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!