Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturējis Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta vadītāju Pēteri Stranci; Rīgas mērs, pamatojoties uz KNAB sniegto informāciju, ceturtdien izdevis rīkojumu par Stranča atstādināšanu no amata, portālu "Delfi" informēja Rīgas mēra preses sekretāre Kristīne Liepa.

Saskaņā ar Birka rīkojumu Strancim aizliegts atrasties darba vietā un veikt amata pienākumus, nesaglabājot viņam darba algu.

Jau vēstīts, ka KNAB ceturtdien veic kratīšanu Stranča kabinetā.

Ar Stranci pagaidām nav izdevies sazināties, jo viņa tālrunis ir izslēgts, savukārt KNAB izmeklēšanas darbības nekomentē.

Jau ziņots, ka KNAB februāra vidū par kukuļošanu aizturēja bijušo Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktoru Vilni Štramu un bijušo Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta administrācijas vadītāju Raimondu Janitu. Janitu 19.februārī no apcietinājuma atbrīvoja.

Kratīšana Stranča kabinetā tika veikta arī pēc minēto personu aizturēšanas.

Janita tiek turēts aizdomās par 65 000 eiro (45 700 latu) kukuļa ņemšanu no kāda uzņēmēja saistībā ar būvprojektu Rīgā, Dzirciema ielā. Runa ir par laika periodu no pērnā gada pavasara līdz šim laikam, iepriekš pastāstīja Janitas advokāts Egons Rusanovs.

Pēc aizstāvja teiktā, Janita savu vainu atzīst daļēji. Viņš nenoliedz, ka ir saņēmis minēto naudas summu no kāda uzņēmēja, bet noliedz, ka būtu plānojis to nodot tālāk. Advokāts pastāstīja, ka uzņēmējs, kurš nodevis naudu Janitam, patlaban nav aizturēts.

Neoficiāli izskanējis, ka kukuļdošana notikusi saistībā ar uzņēmuma "NCC Spilve Development" būvniecības plāniem Spilvē. Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja amatu atstājis saistībā ar kukuļdošanas skandālu minētais Prīts Tomings. KNAB ir apstiprinājis, ka starp aizdomās turētajiem ir arī kāda privātpersona - Igaunijas pilsonis.

Arī Štrams tiek turēts aizdomās par starpniecību 65 000 eiro kukuļa došanā. Štrama advokāts Guntars Antoms teica, ka pirmais ticis aizturēts Janita un, pamatojoties uz viņa sniegtajām liecībām, vēlāk aizturēts arī Štrams. Antoms uzsvēra, ka Štrams savu vainu neatzīst.

Aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka Janita 14.februārī aizturēts iznākam no kādas kafejnīcas un pie viņa atrasta liela skaidras naudas summa. Tāpat neoficiāla informācija liecina, ka likumsargi pirms aizturēšanas operācijas jau kādu laiku noklausījušies aizdomās turamo telefonsarunas.

Šā gada 14.februārī uzsāktā kukuļošanas kriminālprocesa izmeklēšanā par aizdomās turētajiem koruptīvu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā patlaban atzīts ne tikai Janita un bijušais Pilsētas attīstības departamenta direktors Vilnis Štrams, bet arī kāda privātpersona - Igaunijas pilsonis. Kukuļošana ir notikusi saistībā ar kādu Rīgas domē izskatītās būvniecības ieceres atbalstīšanu.

Patlaban turpinās pirmstiesas izmeklēšana un KNAB plašāku informāciju izmeklēšanas interesēs nesniedz.

Jau ziņots, ka laikā, kad Štrams strādāja pašvaldībā, vairākkārt tika izteiktas aizdomas par viņa saistību ar dažādiem nekustamā īpašuma projektiem un darbību atsevišķu personu interesēs, taču pierādījumi tam nekad netika sniegti. Departamenta direktora amatu Štrams 2007.gada 1.maijā atstāja pēc paša vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!