Svētdien Starptautiskajā lidostā "Rīga" atvērta pēdējā robeža, kas Latviju atdalīja no pārējām 24 Šengenas līguma dalībvalstīm. No 30.marta deviņu jauno Šengenas dalībvalstu lidostās atcelta robežkontrole ceļošanai starp Šengenas valstīm, informēja lidostas Komunikācijas departamentā.

Kā pirmie Latvijas robežu lidostā bez robežkontroles šķērsoja Latvijas aviokompānijas "AirBaltic" reisa Helsinki – Rīga pasažieri. Tas bija lidojums pulksten 9:45.

Par godu šim notikumam svinīgā pasākuma laikā VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" valdes priekšsēdētājs Krišjānis Peters, iekšlietu ministrs Mareks Segliņš, satiksmes ministrs Ainārs Šlesers, nojauca pēdējo robežu, kas šķīra Latviju no pārējām Šengenas līguma (t.i. Eiropas Savienības) dalībvalstīm.

Lidostas "Rīga" valdes priekšsēdētājs Krišjānis Peters uzsver, ka "Šengenas līgums dod iespēju aviopasažieriem ātrāk un ērtāk ceļot, brīvi pārvietojoties Šengenas teritorijā bez robežšķērsošanas procedūru izpildes. Šengenas līgumam ir pozitīvs iespaids uz aviopārvadājumu attīstību un pasažieru skaita pieaugumu starptautiskajā lidostā Rīga. Latvijas pievienošanās Šengenas līgumam sniegs impulsu tūrisma attīstībai. Lidostai "Rīga" tas nozīmēs jaunu aviokompāniju interesi, savukārt, pasažieriem – plašāku galamērķu un aviokompāniju klāstu."

Lidosta "Rīga" jau janvārī ieviesa un realizēja pasažieru dokumentu un drošības kontroli saskaņā ar Šengenas līguma prasībām. Tas paredzēja pasažieru plūsmu sadalīšanu uz Šengenas līguma dalībvalstu lidostām un pārējām. Iekšlietu ministrs Mareks Segliņš pauda gandarījumu par sadarbību ar lidostu "Rīga" Šengenas prasību ieviešanā.

"Ielidošanā 1" (pa kreisi no centrālās ieejas lidostā) apkalpo pasažierus no Šengenas līguma dalībvalstīm, savukārt "Ielidošanā 2" (pa labi no centrālās ieejas lidostā) - pasažierus no valstīm, kuras nav pievienojušās Šengenas līgumam.

Izlidošana "A" (pa kreisi no centrālās ieejas lidostā) un Izlidošana "C" (pa labi no centrālās ieejas lidostā) apkalpo pasažierus, kas dodas uz ne-Šengenas valstīm, bet izlidošana "B"(pa kreisi no lidostas centrālās ieejas) – tos, kuri dodas uz Šengenas dalībvalstīm.

Februārī pasažieru ērtībai tika pabeigti darbi tranzīta koridora izbūvē, kas pasažieru ērtībai savieno izlidošanu "C" ar "A" un "B" izlidošanas sektoriem. Robežsardzes posteņi atrodas pie tranzīta koridora, kā arī izlidošanas sektorā "A", kas apkalpo pasažierus, kuri dodas uz ne – Šengenas dalībvalstīm.

Šengenas līgums paredz, ka iedzīvotāji brīvi varēs pārvietoties ikvienā no 24 Šengenas dalībvalstīm: Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Dānijā, Polijā, Ungārijā, Slovākijā, Čehijā, Austrijā, Vācijā, Nīderlandē, Beļģijā, Luksemburgā, Francijā, Spānijā, Portugālē, Itālijā, Grieķijā, Slovēnijā, Islandē un Maltā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!