Ķīnas cilvēktiesību situācija pirms šovasar gaidāmajām Pekinas olimpiskajām spēlēm nevis uzlabojas, bet pasliktinās, un pasaules līderi šādos apstākļos nedrīkstētu klusēt, paziņojusi starptautiskā cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Amnesty International".
Lai gan tika cerēts, ka Pekina reāli uzlabos attieksmi pret cilvēktiesībām, tomēr šobrīd, kad līdz oficiālajai Olimpiādes atklāšanas ceremonijai palicis nedaudz mazāk par četriem mēnešiem, "aizvien nepārprotamāk redzams, ka pašreizējais represiju vilnis lielā mērā notiek pat nevis par spīti Olimpiādei, bet tieši pašas Olimpiādes dēļ", savā jaunākajā ziņojumā norāda organizācija.

Proti, Ķīna pastiprināti cenšas apspiest citādi domājošos, lai radītu iespaidu par valstī valdošo "stabilitāti un saskaņu".

"Amnesty International" aicina pasaules valstu līderus un īpaši Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK) atklāti vērsties pret cilvēktiesību pārkāpumiem un, konkrēti, nemieru apspiešanu Tibetā.

Tā brīdina, ka pretējā gadījumā viņi faktiski kļūs par "klusējošas sazvērestības" dalībniekiem. "Klusējoša ietekmīgu pasaules līderu klātbūtne var tikt uztverta kā mēms atbalsts cilvēktiesību pārkāpumiem," teikts dokumentā.

"Ja Ķīnas varas iestādes neko steidzami nemainīs šai jomā, tad izredzes panākt, lai Pekinas olimpiskās spēles sekmētu cilvēktiesību situācijas uzlabošanos, šķiet aizvien nereālākas," norādīts dokumentā.

Jau pērn augustā, gadu pirms olimpiādes, "Amnesty International" pauda dziļas bažas, ka SOK "vairās ieņemt stingrāku nostāju cilvēktiesību jautājumā".

Šoreiz organizācija norāda, ka SOK vairākkārt atzinīgi izteikusies par Ķīnas "progresu cilvēktiesību jomā", taču atturējusies runāt par pārkāpumiem.

"Mūsuprāt nedrīkst atklāti runāt par progresu vienās jomās, bet vienlaikus noklusēt acīmredzamu situācijas pasliktināšanos citās," tā secina.

"Amnesty International" pievērsušas uzmanību tam, ka Ķīnas amatpersonas nereti drošības apsvērumus izmanto kā ieganstu citādi domājošo apspiešanai.

Piemēram, martā Pekina ziņoja, ka novērsusi Siņdzjanas uiguru autonomā apgabala "teroristu" plānus.

Tomēr cilvēktiesību organizācija norāda, ka varas iestādes nav pamatojušas šīs apsūdzības ar konkrētiem pierādījumiem, un nav arī skaidrs, kāpēc par "plānotajām sazvērestībām" paziņots tikai divus mēnešus pēc to atklāšanas.

Tā aicinājusi Ķīnu atbrīvot "sirdsapziņas cietumniekus, atļaut preses brīvību un nodrošināt lielāku atklātību nāvessodu jautājumā".

Vēl vienā īsākā ziņojumā, kas veltīts Tibetai, organizācija aicina "atbrīvot aizturētos mierīgo protesta akciju dalībniekus, sniegt izsmeļošas ziņas par cietušo un upuru skaitu nemieros, kā arī pievērsties dziļākajiem šo demonstrāciju cēloņiem".

Jau pirms ziņojumu publicēšanas Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāve žurnālistiem paziņoja, ka organizācijai "Amnesty International" pret Pekinu esot aizspriedumi. "Tātad jūs varat iztēloties, kāds būs šis ziņojums," viņa piebilda.

Pēc pārstāves teiktā, "Ķīnā valda tiesiskums, un tā nedomā olimpisko spēļu dēļ atteikties no likuma varas nodrošināšanas".

"Jebkuri mēģinājumi izdarīt spiedienu uz Ķīnu vai pat draudēt mums saistībā ar olimpiskajām spēlēm lemti neveiksmei," viņa paziņoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!