ASV prezidents Džordžs Bušs trešdien Bukarestē pirms NATO samita mudināja aliansi piedāvāt Gruzijai un Ukrainai "skaidru ceļu" uz dalību transatlantiskajā aliansē.
Jautājumā par durvju atvēršanu divām bijušajām padomju republikām nav gaidāma vienprātība NATO galotņu apspriedē, kas trešdien sākas Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē saistībā ar Krievijas iebildumiem pret NATO paplašināšanos austrumu virzienā.

"Šeit, Bukarestē, mums jāliek skaidri saprast, ka NATO pozitīvi vērtē Gruzijas un Ukrainas centienus pievienoties NATO un piedāvā tām skaidru ceļu uz šo mērķi," sacīja Bušs.

"Manas valsts nostāja ir skaidra: NATO jāuzņem Gruzija un Ukraina Dalības rīcības plānā (MAP)," viņš teica, ar to domājot NATO shēmu radīt pakāpienu uz pilna dalībvalsts statusa iegūšanu.

"Dalībai NATO jāpaliek atvērtai visām Eiropas demokrātijām, kuras to vēlas un ir gatavas dalīties atbildībā, ko paredz dalība aliansē."

Tomēr NATO visu laiku plašākās galotņu apspriedes priekšvakarā Francijas premjerministrs Fransuā Fijons brīdināja, ka Gruzijas un Ukrainas uzņemšana aliansē var izjaukt varas līdzsvaru Eiropā. Tā vietā viņš, runādams Francijas radio, mudināja NATO sabiedrotās valstis izrādīt lielāku pretimnākšanu Krievijai. Pret Gruzijas un Ukrainas pievienošanos iebilst vēl gandrīz desmit NATO dalībvalstis.

Atbilstoši NATO tradīcijai pieņemt lēmumus tikai vienprātīgi ir vajadzīga tikai viena "nē" balss, lai apturētu Gruzijas un Ukrainas sākto ceļu.

Lai apliecinātu atbalstu Ukrainai, Bušs pirms ierašanās Bukarestē apmeklēja Kijevu, bet pagājušajā mēnesī pieņēma Gruzijas prezidentu Mihailu Saakašvili.

Pirmdien Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka Gruzija un Ukraina tiekot "bezkaunīgi" grūstas uz dalību NATO, un apsūdzēja ASV centienos "iefiltrēties" bijušajās padomju valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!