Valdība otrdien atļāva Kultūras ministrijas (KM) pakļautībā esošajai valsts aģentūrai "Jaunie "Trīs brāļi"" slēgt līgumu ar "Nacionālo būvkompāniju apvienību" par Latvijas Nacionālās bibliotēkas jeb "Gaismas pils" būvniecību. Plānots, ka bibliotēkas būvniecības kopējās izmaksas būs 135 324 597 latu.

"Nacionālā būvkompāniju apvienība" veido A/S "RBSSKALS", SIA "Skonto Būve" un SIA "Re & Re".

Aģentūras "Jaunie "Trīs brāļi"" direktors Zigurds Magone valdībai otrdien sacīja, ka šobrīd ir īstais brīdis ēkas būvniecībai, jo samazinās būvizmaksas. Viņš norādīja, ka jau šobrīd cena esot nokaulēta par 25 miljoniem latu. Viņš pauda pārliecību, ka "Gaismas pili" būs iespējams uzbūvēt līdz 2012.gadam. Jau patlaban esot izdarīti visi darbi, lai sāktu būvniecību.

Magone otrdien žurnālistiem skaidroja, ka šajos 135 miljonos latu ir ierēķināta infrastruktūras sakārtošana - izmaiņas ielu izkārtojumā, kanalizācijas ierīkošana utt.

Magone uzsvēra, ka līgumu ar nacionālo būvnieku apvienību aģentūra noslēgs mēneša laikā, un tajā ir jāiekļauj nosacījumi attiecībā uz apdrošināšanu, garantijām un citiem juridiskajiem jautājumiem

Tad aptuveni mēnesi būs nepieciešams darbu uzsākšana, pēdējiem mobilizācijas darbiem, un paredzams, ka pēc tam jau varēs likt ēkas pamatakmeni un sākt pāļu dzīšanu.

Magone norādīja, ka tad, kad apstiprinās teritorijas detālplānojumu, tad arī runāšot par ES struktūrfondu naudas piesaistīšanu infrastruktūras sakārtošanai.

Savukārt kultūras ministre Helēna Demakova pauda prieku, ka bibliotēkas celtniecība tomēr beidzot sāksies, turklāt tas notiks tieši Latvijas 90.gada jubilejas gadā un gadā, kad notiek Dziesmusvētki.

Aģentūra "Jaunie "Trīs brāļi"" iepriekš organizēja sarunu procesu par LNB būvdarbu veikšanu arī ar piegādātāju apvienību "SIA "PBLC", SIA "Moduls Rīga" un SIA "PB Fasādes", kā arī piegādātāju apvienību A/S "Merko Ehitus" un SIA "Merks", taču "Merka" piedāvājums tika noraidīts saistībā ar izskanējušo informāciju par uzņēmuma iesaistīšanos koruptīvā darījumā Igaunijā, savukārt "SIA "PBLC", SIA "Moduls Rīga" un SIA "PB Fasādes" piedāvājums tika noraidīts, jo "Nacionālās būvkompāniju apvienības" piedāvājums bijis saimnieciski izdevīgāks.

"Merks" iepriekš piedāvāja "Gaismas pili" uzcelt par 87 miljoniem latu, savukārt "SIA "PBLC", SIA "Moduls Rīga" un SIA "PB Fasādes" – par 118 miljoniem latu, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli. "Nacionālā būvkompāniju apvienības" piedāvājums bez pievienotā vērtības nodokļa ir 114,6 miljoni latu.

Jau vēstīts, ka Saeimā tiek skatīts likumprojekts par "Gaismas pils" nodošanas ekspluatācijā termiņu pagarināšanu no nākamā gada 18.novembra līdz 2012.gada 18.novembrim.

Likuma grozījumi paredz, ka "Gaismas pili" cels par projekta īstenošanai paredzētajiem valsts budžeta līdzekļiem un ar valdības lēmumu piešķirtiem privatizācijā gūtajiem ieņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!