Vardarbība Zimbabvē kopš 29.martā notikušajām vēlēšanām prasījusi desmit cilvēku dzīvības, svētdien paziņoja opozicionārās Kustības par demokrātiskām pārmaiņām (MDC) ģenerālsekretārs Tendai Biti.
"Situācija ir šausmīga. Trīs tūkstoši ģimeņu bijušas spiestas atstāt mājas, aizturēti vairāk nekā 400 mūsu aktīvisti. Vismaz 500 cilvēki nonākuši slimnīcās," viņš sacījis preses konferencē Johannesburgā.

Biti piebildis, ka nodedzinātas daudzas mājas un daudziem cilvēkiem nācies pamest valsti.

"Zimbabvē norisinās karš, ko [prezidenta Roberta] Mugabes režīms ved pret tautu.

Režīms bija tas, kas vērsa vardarbību pret cilvēkiem," sacījis opozīcijas līderis.

Viņš aicinājis pasauli nopietni iejaukties Zimbabves situācijā.

Prezidenta, parlamenta un pašvaldību vēlēšanas Zimbabvē, ko nomoka smaga ekonomiskā krīze, notika 29.martā. Parlamenta vēlēšanās uzvaru guvusi opozicionārā MDC, bet prezidenta vēlēšanu rezultāti vēl nav paziņoti.

MDC izteikusi pārliecību, ka arī prezidenta vēlēšanās uzvarējis opozīcijas līderis Morgans Cvangirai, apsteidzot 84 gadus veco Mugabi, kas vadījis Zimbabvi, kopš tā 1980.gadā ieguva neatkarību.

Sestdien saskaņā ar valsts kontrolētās Zimbabves Centrālās vēlēšanu komisijas rīkojumu aptuveni desmitajā daļā vēlēšanu apgabalu sākta balsu pārskaitīšana.

MDC paziņojusi, ka neatzīs pārskaitīšanas rezultātus, kas varētu palīdzēt Mugabes valdošajai ZANU-PF partijai atgūt vairākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!