Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministriem otrdien nav izdevies vienoties attiecībā uz mandātu sarunām ar Krieviju par stratēģisko partnerattiecību līgumu, jo Lietuva pieprasījusi garantijas attiecībā uz enerģētisko drošību un Krievijas politiku citos jautājumos, paziņoja Luksemburgas ārlietu ministrs Žans Aselborns.
"Mēs esam nedaudz bloķēti," viņš sacījis reportieriem. Pēc Aselborna teiktā, ES prezidētājvalsts Slovēnijas amatpersonas dosies uz Lietuvu, lai konsultētos par situācijas risinājumu, un ministri acīmredzot atgriezīsies pie šā jautājuma maijā.

Kā ziņots, pirmdien Lietuvas premjerministrs Ģedimins Ķirķils, atbildot uz ES prezidētājvalsts Slovēnijas premjerministra Janeza Janšas telefona zvanu, informēja viņu, ka Viļņa izvirza jautājumu par Krievijas bloķētā naftasvada "Družba" darbības atsākšanu, enerģētikas hartas principu iekļaušanu paredzamajā sadarbības līgumā, iesaldētajiem konfliktiem Gruzijā un Moldovā, sadarbību ar Krieviju tiesiskās palīdzības jomā, kā arī Krievijas divpusējo un starptautisko saistību izpildi.

Diplomātiskie avoti norādījuši, ka Lietuva nebūt nevēlas pilnīgi bloķēt sarunas, vienīgi panākt, lai tiek izskatītas tās iesniegtās deklarācijas par četriem minētajiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!