Bēgot no naidīgo politisko grupējumu vardarbības Beirūtā, simtiem cilvēku piektdien centās pamest Libānu un nokļūt Sīrijā. No Libānas bēgošo cilvēku vidū pie robežšķērsošanas punktiem bija gan briti, amerikāņi, vācieši, kiprieši, gan arī Sīrijas strādnieki.
Arī daudzas arābu valstis jau sākušas savu pilsoņu evakuāciju no Beirūtas, kur pēdējo triju dienu vardarbība draud pāraugt jaunā pilsoņu karā. Krīzes dēļ slēgtas gan Beirūtas osta, gan lidosta.

Kā paskaidroja lidostas amatpersona, visi lidojumi piektdien atcelti un nav zināms, kad gaisa satiksme tiks atsākta.

Trešo dienu turpinoties sadursmēm starp šiītu grupējuma "Hizbollah" kaujiniekiem un Libānas valdības atbalstītājiem, šiītu kaujinieki piektdien pārņēma savā kontrolē lielu daļu Beirūtas.

Kā jau ziņots, kaujās nogalināti vismaz desmit cilvēki, bet 20 guvuši ievainojumus.

Visu nakti pilsētā bija dzirdamas granātu eksplozijas un automātisko ieroču šāvieni, turpinoties libāniešu savstarpējām sadursmēm, kuras ir niknākās kopš pilsoņkara, kas Libānu plosīja no 1975. līdz 1990.gadam.

"Hizbollah" kaujinieki piespieduši slēgt visus medijus, kas pieder Libānas valdošās koalīcijas līdera Saada Hariri ģimenei.

Iepriekš, atsaucoties uz kādu mediju grupas amatpersonu, tika ziņots, ka mediju darbu pārtraukt izlēmusi to vadība un ka to ēkas atrodas līdz šim neitralitāti ievērojošās armijas kontrolē.

"Pēc tam, kad mēs saņēmām draudus no bruņotajiem "Hizbollah" kaujiniekiem, visi mediju kanāli ir slēgti un nonākuši armijas kontrolē," pavēstīja amatpersona, kas nevēlējās atklāt savu vārdu. "Armija mūs arī informēja par draudiem, un mēs izlēmām pasargāt mūsu žurnālistus."

Taču tagad no drošības spēkiem saņemtas ziņas, ka mediju grupas "Future" ēkas pārsvarā musulmaņu apdzīvotajā Beirutas rietumu daļā ieņēmuši "Hizbollah" kaujinieki un viņu sabiedrotie no grupējuma "Amal".

Savukārt aculiecinieki stāsta, ka ieņemta arī laikraksta "Al Mustaqbal" ēka, no kuras logiem pašlaik veļoties dūmi.

Kopumā darbu pārtraucis Hariri mediju grupai piederošs satelītu ziņu kanāls, divi parastās apraides televīzijas kanāli, radiostacija un laikraksts.

Tomēr atsevišķus sagrābtos kontrolposteņus, Hariri mediju ēkas un dažu valdošās koalīcijas deputātu un ministru mājas kaujinieki esot bez cīņas nodevuši armijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!