Vairākas pilsētas Ķīnas zemestrīces epicentra tuvumā ir nolīdzinātas līdz ar zemi, pavēstīja Ķīnas armijas glābēju vienības pārstāvis Vans Ji.
Kopīgais oficiāli apstiprinātais zemestrīcē bojā gājušo skaits sasniedzis aptuveni 15 000, bet vēl aptuveni 14 000 tiek uzskatīti pazudušiem un aptuveni 26 000 ir aprakti zem drupām.

Ķīnas armijas helikopteri trešdien sāka nogādāt palīdzības sūtījumus, mediķus un karavīrus uz nomaļām vietām Veņčuaņas provincē, kas atradās vistuvāk 7,9 balles spēcīgās zemestrīces epicentram.

Tomēr postījumu apmērs un upuru skaits Veņčuaņas provincē, kur dzīvo aptuveni 105 000 cilvēku, vēl joprojām nav skaidrs.

Transporta un komunikāciju problēmu dēļ vēl nav nekādu iespēju aprēķināt pazudušo un ievainoto cilvēku skaitu vissmagāk cietušajās pilsētās, sacīja Vans. Par aptuveni 60 000 cilvēku likteni pagaidām nav nekādu ziņu.

"Astoņās pilsētās zaudējumi ir relatīvi nopietni. Dažās pilsētās burtiski nav palikusi neviena vesela ēka. Tās visas ir nolīdzinātas līdz ar zemi," viņš stāstīja.

Trešdien no Veņčuaņas provinces Jinsju pilsētas evakuēti vismaz 47 vissmagāk cietušie. Jinsju ir viena no vissmagāk cietušajām pilsētām reģionā - no pilsētas 10 000 cilvēku izdzīvojuši aptuveni 2300, no kuriem vairāk nekā tūkstotis ir smagi ievainoti.

Tuvējā Mjaņjanas pilsētā bojā gājuši vairāk nekā 7000 cilvēku un aptuveni 18 000 ir aprakti zem sagrautajām ēkām. Mjaņdžu pilsētā bojā gājuši 3000 cilvēki un vēl 10 000 tiek uzskatīti par pazudušiem.

Ķīnas armijas lidmašīnas sākušas pārtikas un citu nepieciešamo preču nomešanu Veņčuaņas provinces pilsētās, jo autoceļi ir izpostīti.

Strādnieki un inženieri trešdien steidzās būvēt pagaidu dambi Tulonas rezervuāram uz Miņas upes, jo zemestrīce izraisījusi lielāku ūdens uzkrāšanos un dambī atklātas vairākas plaisas, pastāv draudi appludināt Dudzjanjaņas pilsētu, kas jau tā ir smagi cietusi zemestrīcē.

Maosjaņas apgabalā draud sabrukt vēl divu hidroelektrostaciju dambji.

Virkne pasaules valstu piedāvājušas palīdzību un glābšanas ekspertu un mediķu nosūtīšanu, tomēr Ķīna noraidījusi ārvalstu glābējus, norādot, ka transporta problēmas neļaus viņus nogādāt cietušajos reģionos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!