Ķīna svētdien visā valstī izsludinājusi triju dienu sēras par 12.maija postošās zemestrīces upuriem. Uz sēru laiku apturēta arī olimpiskās lāpas stafete.
Pirmdien, precīzi nedēļu pēc zemestrīces, visā valstī skanēs sirēnas, karogi pie valsts iestādēm tiks nolaisti pusmastā un cilvēki ar trīs minūtes ilgu klusuma brīdi pieminēs bojāgājušos.

Vienlaikus Pekina paziņoja, ka oficiāli zināmais zemestrīcē bojāgājušo skaits sasniedzis gandrīz 32 500.

Vēl vairāk nekā 220 000 cilvēki ievainoti un pieci miljoni zaudējuši pajumti, bet kopumā cietušas pāri par 15 miljoniem ēku.

Tiek lēsts, ka faktiskais upuru skaits varētu būt aptuveni 50 000.

Tikmēr Ķīnas Seismoloģiskais birojs pēc rūpīgām aplēsēm, kas veiktas saskaņā ar starptautisko metodiku, paziņojis, ka faktiskais zemestrīces stiprums bijis 8 balles pēc Rihtera skalas, nevis 7,8 balles, kā tika minēts iepriekš, vēsta ziņu aģentūra "Siņhua". Saskaņā ar ASV Ģeoloģiskā dienesta un Japānas Meteoroloģijas pārvaldes datiem zemestrīce bijusi 7,9 balles stipra.

Kopš pirmdienas Sičuaņas provinci satricinājuši vēl simtiem vājāku pazemes grūdienu, un policija cenšas neļaut cilvēkiem doties uz cietušajiem rajoniem, baidoties, ka daļēji cietušās ēkas vai bojātie aizsprosti pēcgrūdienu rezultātā var sabrukt pavisam.

Īpaši nopietnas raizes ekspertiem joprojām sagādā vairāku zemes nogruvumu aizsprostotās upes. Pēc "Siņhua" ziņām, visbīstamākā situācija izveidojusies vienā šādā vietā - aptuveni trīs kilometrus augšpus Beičuaņas pilsētiņai, kur glābēji joprojām turpina izdzīvojušo meklējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!