Pirmdienas rītā miris Rīgas domes Drošības un kārtības jautājumu komitejas priekšsēdētājs, bijušais Latvijas aizsardzības un iekšlietu ministrs Andrejs Krastiņš (TP), informēja Rīgas domē.
Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Krastiņš dzimis 1951.gadā Rīgā, pēc izglītības viņš ir jurists, 1974.gadā beidzis Latvijas Valsts universitātes Juridisko fakultāti. 1992.-1993.gadā Krastiņš beidza ASV valdības un Luiziānas universitātes apmācības kursus par cīņu pret terorismu un krīzes situāciju vadību.

No 1974. līdz 1980.gadam Krastiņš strādāja LPSR Iekšlietu ministrijas iestādēs par izmeklētāju, kopš 1982.gada ir Latvijas Zvērināto advokātu kolēģijas loceklis. 1988.gadā Krastiņš LNNK kongresā tika ievēlēts LNNK padomē un valdē, viņš bijis Latvijas Tautas frontes domes un valdes loceklis.

1990.gadā Krastiņš tika ievēlēts par Augstākās padomes (AP) deputātu, pēc tam - par AP priekšsēdētāja vietnieku. 1990.gadā viņš vadījis Latvijas delegāciju sarunās ar PSRS.

1993.gadā 5.Saeimas vēlēšanās Krastiņš kandidējis no LNNK saraksta, tika ievēlēts par deputātu un par 5.Saeimas priekšsēdētāja biedru.

1994.gada jūlijā Valsts prezidents Guntis Ulmanis pēc Valda Birkava valdības demisijas Krastiņam uzdeva veidot valdību, bet Saeima to neapstiprināja.

1995.gada septembrī Krastiņš 6.Saeimas vēlēšanās kandidēja no LNNK/LZP koalīcijas saraksta un tika ievēlēts. 1995.gada decembrī Krastiņš tika apstiprināts par aizsardzības ministru un Ministru prezidenta biedru Andra Šķēles valdībā.

1996.gada martā partijas 9.kongresā Krastiņš tika ievēlēts par LNNK priekšsēdētāju.

1997.gada februārī Krastiņš tika apstiprināts par aizsardzības ministru arī nākamajā Šķēles valdībā. Taču jau 1997.gada maijā Šķēle pieprasīja Krastiņa demisiju saistībā ar Aizsardzības ministrijas ar degvielas iegādi saistītiem darījumiem ar "Man-Tess". Krastiņš demisionēja.

1998.gada aprīlī Saeima apstiprināja Krastiņu par iekšlietu ministru Guntara Krasta vadītajā valdībā.

2002.gada oktobrī Krastiņš kandidēja 8.Saeimas vēlēšanās no apvienības "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK saraksta, bet netika ievēlēts. 2003.gadā viņš kļuva par Tautas partijas biedru.

Kopš 2002.gada Krastiņš bija zvērināts advokāts un SIA "Latspeceksports" direktors.

Mūžībā aizgājušā Krastiņa vietu Tautas partijas (TP) Rīgas domes frakcijā varētu ieņemt bijušais volejbolists Raimonds Vilde.

Vilde pēc 2005.gadā pašvaldību vēlēšanās iegūtā balsu daudzuma TP sarakstā patlaban ir pirmais kandidāts domnieka amatam. Ja Vilde no amata atteiktos, šo vietu varētu ieņemt nākamais kandidāts - kādreizējais LNNK biedrs un Saeimas deputāts Māris Budovskis.

Jau ziņots, ka šī domes sasaukuma laikā, 2006.gada 25.jūnijā, pēc ilgstošas slimības mira Rīgas domes TP frakcijas deputāts, akadēmiķis Jānis Freimanis. Viņa vietā domnieku rindās stājās bijusī kamaniņu braucēja Iluta Gaile.

Krastiņa vietā Drošības un kārtības jautājumu komiteju pagaidām vadīs viņa vietnieks Modris Jaunups (JL).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!