Gruzijas parlamenta vēlēšanās, iegūstot 59,9% balsu, uzvarējusi prezidenta Mihaila Saakašvili vadīta Apvienotā nacionālā kustība, kas pie varas atradās arī līdz šim, pēc vairāk nekā 90% balsu saskaitīšanas pavēstīja Centrālā vēlēšanu komisija.

Otru lielāko balsu skaitu - 17,65% - saņēma Apvienotā opozīcijas partija.

150 vietu parlamentā aptuveni 120 ieņems Apvienotās nacionālās kustības deputāti, sacīja Centrālās vēlēšanu komisijas pārstāvis Zurabs Kahkačišvili.

Kaut gan pret vēlēšanu rezultātiem protestu paudusi Apvienotā opozīcijas partija, Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) - Eiropas nozīmīgākā vēlēšanu uzraudzīšanas struktūra - par balsošanas norisi apliecināja rezervētu atzinību.

Pats prezidents vēlēšanas vērtēja kā brīvas, godīgas un starptautiskajiem standartiem atbilstošas.

Šīs parlamenta vēlēšanas Rietumos uzlūkoja kā Gruzijas demokrātijas pārbaudi, pirms rudenī atkārtoti tiek izskatīts jautājums par šīs Kaukāza valsts pievienošanos NATO.

"Politiskie līderi ļoti centās, lai parlamenta vēlēšanas notiktu saskaņā ar starptautiskajiem standartiem. Vēlēšanas kopumā noritēja mierīgi un vispārēji novērtētas kā pozitīvas," teikts EDSO ziņojumā.

"Šīs vēlēšanas nebija ideālas, bet kopš janvāra, kad es šeit biju uz prezidenta vēlēšanām, ir panākts konkrēts un ievērojams progress," sacīja EDSO novērotāju komandas koordinators Žoau Soarišs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!