Rīgas kanāla izgaismošanas projektu izstrādās pilnsabiedrība "Eiromoduls" par gandrīz vienu miljonu latu, trešdien paziņoja konkursa žūrijas komisija.
"Eiromoduls" piedāvā radīt emocionāli estētisku noskaņojumu, ar krāsainu gaismu akcentējot tiltus, pieminekļus un skulptūras, strūklakas, vērtīgākos kokus, mūra faktūru un reljefu. Izcelti nozīmīgākie objekti un to apkārtne - operas ēka, Bastejkalns un Brīvības piemineklis kā telpiskā dominante. Projekts iezīmē pilsētas nakts tēla vispārīgās nostādnes.


Par miljonu latu tiks sakārtots kanāla posms no Latvijas Nacionālās operas līdz Bastejkalnam, vienlaikus tiks sakoptas parku teritorijas un papildināti apstādījumi. Paredzēts, ka šie darbi tiks veikti līdz Latvijas valsts jubilejai - 18.novembrim. Galīgā projekta īstenošanas summa tiks precizēta sarunu procedūrā ar uzvarētāju.


Pilnsabiedrību "Eiromoduls" veido SIA "Moduls Rīga" un "IS partneri".


Otro vietu un 5000 latu veicināšanas prēmiju ieguva apvienība SIA "Sintija Vaivade arhitekte", SIA "Baltijas būvnieks" un SIA "Gaismas stils", ber trešo vietu un 2000 latu prēmiju - SIA "Core projekts".


Kā aģentūrai LETA atzina "Moduls Rīga" tehniskais direktors Raitis Teivāns, uzvarētāju darbā mēģināts gan ievērot tehniskās prasības, gan realizēt mākslinieciskos risinājumus.


Žūrijas komisija atzina, ka vairāki darbi bijuši "nedaudz nereāli" un pārprasti darba uzdevumi. Liela vērība vērtēšanā vērsta uz tehniskiem parametriem, piemēram, projektu dzīvotspēju un pretvandalisma elementiem, kā arī moderno tehnoloģiju lietošanu.


Rīgas galvenais arhitekts Jānis Dripe atzina, ka noteikt uzvarētāju žūrijai bijis "ļoti komplicēts un sarežģīts uzdevums". Lēmums pieņemts demokrātiskā ceļā, ņemot vērā 15 žūrijas locekļu anketās sniegto vērtējumu.


Pēc Dripes domām, uzvarētāju darbā neesot īpaši jaunu risinājumu, bet ir veikta pārdomāta un progresīva plānošana, piedāvāta laba cena un termiņi.


Arhitektūras ideju konkursā bija pieteikušies septiņi pretendenti, bet konkursa nolikumam atbilduši četri pieteikumi. Metu konkursa nolikumu saņēma 18 pretendenti.


Iepriekš žūrijas komisija nolēma, ka pirmās vietas ieguvējam būs tiesības realizēt projekta pirmo kārtu.


Jau ziņots, ka metu konkurss tiek rīkots, lai radītu ainaviski un scenogrāfiski pārdomātu kanālmalas teritorijas izgaismošanas konceptuālu risinājumu. Konkursa nolikums noteic, ka pretendentiem jāņem vērā izgaismošanas funkcionālie, dekoratīvie un reprezentatīvie aspekti, paredzot ikdienas un svētku režīmu.


Konkursa balvu fonds ir līdz 20 000 latu, pasūtītājs - Īpašuma departaments. Konkursa pozitīva rezultāta gadījumā projekts jāīsteno līdz 1.novembrim. Vienlaikus tiks sakoptas parku teritorijas un papildināti apstādījumi.


Žūrijas komisijas priekšsēdētājs ir Rīgas domes priekšsēdētājs Jānis Birks (TB/LNNK). Komisijā darbojas arī dažādu nozaru pārstāvji - no Kultūras departamenta, Īpašuma departamenta, Pilsētas attīstības departamenta, kā arī no pašvaldības aģentūras "Rīgas dārzi un parki".


Jau ziņots, ka iecerēts vērienīgi izgaismot Rīgas kanālu un tam pieguļošās teritorijas. Kanālam pieguļošās teritorijas iecerēts izgaismot no Latvijas Nacionālās operas līdz Andrejostai. Apgaismojumu plānots izveidot kā ilglaicīgu infrastruktūras objektu, iepriekš informēja Rīgas domes Pilsētas īpašuma un privatizācijas lietu komitejas priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP).


"Tādējādi šīs teritorijas būs pieejamas arī naktīs gan vasarā, gan ziemā. Tas ievērojami palielinātu galvaspilsētas dārzu un parku vērtību," skaidroja Ameriks.


Līdzekļus iecerēts iegūt no pašvaldības īpašumu privatizācijas. "Tādējādi pašvaldība savu īpašumu materializētu citā veidā," norādīja komitejas priekšsēdētājs.


Ameriks pauda cerību, ka apgaismojuma pirmo posmu varētu sagatavot jau līdz valsts svētkiem šā gada 18.novembrī.


Neoficiāli iepriekš izskanēja informācija, ka apgaismojuma projekta izveidošana varētu izmaksāt divus līdz trīs miljonus latu.


Kā ziņots, Rīgas kanāla rekonstrukcijā tika ieguldīti aptuveni seši miljoni latu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!