Āfrikas dienvidu valstī Zimbabvē, kur inflācija ir lielākā pasaulē un jau ir sasniegusi 2,2 miljonus procentu gadā, pirmdien tiks laista apgrozībā jauna rekordliela nomināla banknote - 100 miljardu Zimbabves dolāru, sestdien paziņoja valsts centrālā banka.

Pašlaik lielākā banknote Zimbabvē ir 50 miljardi dolāru, taču šāda summa ir pietiekama tikai diviem braucieniem sabiedriskajā transportā vai pāris klaipiem maizes, ja vien izdodas atrast veikalu, kurā ir maize.

Vēl šogad janvārī tika laista klajā kārtējā lielākā nomināla banknote, kas bija 10 miljoni dolāru, aprīlī - 50 miljonu dolāru banknote, bet kopā maija emitētas 100 miljonu, 250 miljonu, 500 miljonu, piecu miljardu, 25 miljardu un 50 miljardu dolāru banknotes.

Zimbabves gada inflācijas līmenis jūnijā pieaudzis līdz 2,2 miljoniem procentu, sasniedzot jaunu rekordu, liecina trešdien publiskotie statistikas dati.

Iepriekš dati tika publicēti februārī, kad gada inflācija Zimbabvē bija 164 900%.

Šīs ziņas ir trieciens autoritārā prezidenta Roberta Mugabes centieniem atrisināt ekonomikas krīzi valstī. Zimbabves valdībai pēc pērn augustā reģistrētā gada inflācijas nelielā samazinājuma bija radusies cerība, ka cīņa pret patēriņa cenu dramatisko pieaugumu sāk dot rezultātus.

Zimbabves centrālās bankas vadītājs Gideons Gono nodēvējis inflāciju par HIV epidēmiju valsts ekonomikā, kurā pēdējos septiņos gados ir lejupslīde un valda pamata pārtikas produktu deficīts.

Aptuveni 80% valsts iedzīvotāju dzīvo zem iztikas minimuma un bieži vien spiesti izlaist ēdienreizes, jo nav naudas pārtikas iegādei.

Mazumtirgotājiem tagad jāceļ cenas vairākas reizes dienā.

Pagājušajā gadā Mugabe deva rīkojumu veikaliem samazināt pārtikas produktu cenas par pusi un apsūdzēja tirdzniecības kompānijas par sadarbību ar ienaidniekiem Rietumos, lai gāztu viņa režīmu. Cenu samazinājuma dēļ cilvēki lielveikalos strauji izpirka preces, vēl vairāk palielinot pamata pārtikas produktu deficītu.

2006. gada augustā centrālā banka īstenoja Zimbabves dolāra denomināciju, svītrojot trīs nulles, šādi cenšoties cīnīties pret inflāciju, taču šis pasākums nedeva nekādus rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!