Gruzijas parlaments sestdien, 9. augustā apstiprinājis prezidenta Saakašvillī izsludināto kara stāvokli. Tai pat laikā Krievijas gaisa spēki sākuši bombardēt Kodori ieleju, kas ir gruzīnu kontrolēta daļa no separātiskās Abhāzijas teritorijas, vēsta ārvalstu mediji

imageFoto galerija

Pagaidām nav zināmi postījumi un cietušo skaits.

Abhāzu separātisti, savukārt apgalvo, ka bombardēts tiekot no gruzīnu lidmašīnām.

Jau iepriekš Abhāzijas separātisti ziņojuši, ka pie viņu robežām koncentrēti gruzīnu militārie spēki.

Valstī karastāvoklis izsludināts uz 15 dienām. Krievija bombardē arī militāros objektus Gori pilsētā.

Pēc Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva teiktā, Gruzijas separātiskajā Dienvidosetijas provincē uzsākta operācija "miera uzspiešanai", kuras ietvaros joprojām notiek sīvas cīņas par kontroli Chinvali pilsētā. "Uzbrukuma mērķis ir izsvēpēt gruzīnus no Dienvidosetijas un aizsargāt provincē dzīvojošos krievus," sacījis Medvedevs.

Tūkstošiem iedzīvotāju pamet savas mājas, daži to nepaspēj. Mediji ziņo, ka krievu lidmašīna sestdien Gori pilsētā nejauši trāpījusi kādai dzīvokļu mājai, kas bumbas eksplozījā sabrukusi, nogalinot vismaz piecus cilvēkus. Patlaban teritorijā nokļuvušas arī jaunas krievu desantnieku vienības, kas solot nodrošināt mieru. Tikmēr Gruzijas spēki informē, ka notriekuši jau sešas Krievijas lidmašīnas.

Mediji arī ziņo, ka Gruzijai uzbruk ne vien Krievijas karaspēks, bet arī hakeri, kas uzlauzuši daudzu valdības un mediju mājaslapas.

Lai arī ANO Drošības padome piektdien divas reizes sanāca uz tikšanos, lai spriestu par situāciju Dienvidosetijā, tomēr nekādi lēmumi joprojām nav pieņemti, kaut arī dažādu valstu poltiķi pieprasa situācijas miermīlīgu risinājumu.

ASV valsts sekretāre Konduliza Raisa pieprasījusi, lai Krievija atsauc savu karaspēku no Gruzijas. Līdzīgi arī ASV prezidenta amata kandidāts Džons Makeins pieprasījis nekavējoši sasaukt NATO padomi, lai izskatītu jautājumu par alianses iespējām stabilizēt situāciju Dienvidosetijā. "Mums ir nekavējoši jāsasauc NATO padome, lai novērtētu drošības stāvokli Gruzijā un izvērtētu NATO iespējas ietekmēt situāciju, " teikts Makeina vēstulē.

Tā kā Krievijai ANO Drošības padomē ir veto tiesības, tad lēmumu pieņemšana apgrūtināta, lai gan pārējās padomes pastāvīgās locekles - ASV, Lielbritānija un Francija uzskata, karu Dienvidosetijā, galvenokārt, izraisījusi Krievijas agresija. Jauna ANO Drošības padomes sēde paredzēta sestdien.

Ārvalstu mediji vēsta, ka karadarbība Gruzijā turpinās. Krievijas armija cenšas iznīcinās Gruzijas stratēģtiskos objektus - ceļus, ostas un citus. Sestdienas rītā Krievijas lidmašīnu uzlidojumi skāruši jau Tbilisi. Tiek ziņots, ka iznīcināta lielākā Gruzijas osta Poti, daudzas dzelzceļa līnijas.

Jau vēstīts, ka piektdien agri no rīta Gruzijas spēki iebrukuši Dienvidosetijā, jo saņēmuši informāciju par Krievijas armijas ienākšanu. Joprojām izskan pretrunīga informācija par notikušo. Tbilisi ziņo, ka tās spēki kontrolē pašpasludinātās republikas galvaspilsētu Chinvali un iesaistījušies ielu kaujās ar Krievijas vienībām priekšpilsētās. Tikmēr Maskava apgalvo, ka pirms karadarbības sākuma Chinvali izvietotā Krievijas miera uzturētāju vienība, kuras sastāvā ir 2500 vīru, joprojām notur pilsētas dienvidu daļu.

Savukārt Dienvidosetijas līderis Eduards Kokoiti piektdien, 8. augustā paziņojis, ka apšaudes laikā un kaujās Chinvali bojā jau gājuši bojā ap 1400 civiliedzīvotāju.

Krievija gatavojas uz konflika reģionu sūtīt arī īpašo uzdevumu elites vienība, kas tur ieradīšoties vistuvākajā laikā.

 Krievija arī paziņojusi, ka Dienvidosetijā tiek īstenota likumīga miera uzturēšanas operācija.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!