Krievijas karaspēks ir ieņēmis lielāko daļu Gruzijas teritorijas, un Tbilisi izplatījusi oficiālu aicinājumu starptautiskai sabiedrībai sniegt militāru palīdzību. Gruzijā otrdien pēcpusdienā ieradīsies arī vairāku Austrumeiropas valstu līderi, par došanos uz Gruziju paziņojis arī Ukrainas prezidents Viktors Juščenko.
Gruzijas valdības pārstāvji otrdienas rītā paziņojuši, ka Krievijas karaspēks nevirzās tālāk par Gori pilsētu. Gruzijas televīzijā valsts premjers Lardo Gurgenidze paziņojis, ka Krievijas armija ieņēmusi Samgrelo reģionu, Šida Kartli un Poti reģionus, ziņo "Interfax". Krievijas karaspēks otrdienas rītā bija 70 kilometru attālumā no Tbilisi, ziņo CNN.

Gruzijas vēstniecība LNT raidījumam "900 sekundes" apstiprinājusi, ka Gruzijas lielākā daļa ir ieņemta, un valsts lūdz starptautisku militāru palīdzību. Latvijas premjers Ivars Godmanis, kurš otrdien no rīta dosies uz Gruziju, raidījumam atzina, ka pagaidām Latvija lems par humanitāro, medicīnas un finanšu palīdzību. Bet par cita veida palīdzību varētu lemt pēc ceturtdien paredzētās Saeimas sēdes, kurā lems par deklarāciju saistībā ar notikumiem Gruzijā.

Uz Gruziju dosies arī Ukrainas prezidents Viktors Juščenko, lai pārrunātu situāciju ar Gruzijas kolēģi Mihailu Saakašvili.
  

Otrdien rīta karadarbība izvērtusies jau 20 kilometru attālumā uz dienvidiem no Dienvidosetijas galvaspilsētas Chinvali. Pēc brīvprātīgo teiktā, darbībā iesaistītas tikai Krievijas armijas daļas.
 
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien preses konferencē atzinis, ka Krievija zaudējusi 15 karavīrus, 17 tika ievainoti. Viņš uzsvēra, ka Krievijas mērķis esot tikai miera uzturēšana.
 
Lavrovs arī aicinājis rietumvalstis pārdomāt savu politiku un attieksmi pret situāciju. Ministrs uzsvēra, ka Krievija vairs neuzticas Gruzijas vadībai, un Krievija grasās pabeigt "miera uzturēšanas operāciju Dienvidosetijā līdz beigām", pauda Lavrovs.

Dienvidosetijas varas pārstāvji otrdienas rītā paziņojušas, ka nakts Chinvali pagājusi salīdzinoši mierīgi, savukārt Abhāzijas armijas daļas agri no rīta sākušas izspiest Gruzijas spēkus no Kodoras aizas, ziņo BBC.

Krievija arī būtiski iebilst pret šobrīd piedāvāto ANO Drošības padomes rezolūcijas projektu. Krievija uzskata, ka rezolūcijā jāpauž attieksme pret Gruzijas agresiju Dienvidosetijā.

Francijas puse skaidrojusi, ka rezolūcijas projekts balstās uz trīs pamatprincipiem - momentāna militāras darbības pārtraukšana, krievu karaspēka izvešana no Dienvidosetijas teritorijas, palīdzības sniegšana konfliktā cietušajiem, ziņo "Reuters".

Krievija izmantojusi savas veto tiesības un noraidījusi projektu, jo uzskata to par nepilnīgi sagatavotu.

Tikmēr otrdienas rītā Abhāzijas prezidents Sergejs Bagapšs paziņojis, ka operācija Kodoras aizas augšdaļā, kuru līdz šim kontrolējušas Gruzijas armijas daļas, norit veiksmīgi un pēc plāna, ziņo ārvalstu masu mediji.

Dažu dienu laikā Abhāzija plāno pārņemt kontroli pār šo rajonu. Operāciju īsteno tikai Abhāzijas armija, bez Krievijas palīdzības, apgalvo Bagapšs.

Tikmēr Dienvidosetija paziņojusi, ka Gruzija apšaudījusi bēgļu izmantoto ceļu ar zalvju sistēmas "Grad" raķetēm. Pa šo ceļu bēgļi no Dienvidosetijas dodas uz Krievijas republiku Ziemeļosetiju. Krievijas masu mediji ziņo, ka republikā jau vairāki tūkstoši bēgļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!