Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs un Francijas prezidents Nikolā Sarkozī otrdien pēc tikšanās Maskavā vienojās par plānu, kā pārtraukt karadarbību Gruzijā, ziņo CNN.
"Mēs neesam panākuši mieru, bet mēs esam panākuši pagaidu uguns un naida pārtraukšanu," pēc tikšanās sacīja Sarkozī.

Plāna punkti paredz, ka Krievija piekrīt pārtraukt visas militārās operācijas, atvilkt savus spēkus pozīcijās, kurās tie bija pirms uzbrukumu sākšanas un neuzbrukt Gruzijai no jauna.

Tāpat arī Gruzijai ir jāatvelk savi bruņotie spēki pozīcijās, kurās tie bija iepriekš.

Pēdējie divi punkti paredz, ka abas puses ļaus brīvi strādāt humānās palīdzības dienestiem, kā arī konflikta izskatīšanu Dienvidosetijā un Abhāzijā starptautiskā mērogā.

"Viss, ko mums tagad vajag darīt ir pārtraukt ciešanas un pārtraukt cilvēku iešanu bojā," teica Sarkozī.

"Visbūtiskākais mērķis" ir pārtraukt karadarbību. Francijas līderis akcentēja, ka visas problēmas gan tikšanās laikā Maskavā nav bijis iespējams atrisināt. "Problēmas Dienvidosetijā ir lielākas nekā mēs šeit varējām atrisināt," teica Sarkozī.

Tomēr abi līderi bijuši vienisprātis, ka Gruzija ir neatkarīga valsts un, ka Krievijai nav tiesības to anektēt. Tiesa, Medvedevs esot sacījis, ka "vienotība ir balstīta uz cilvēku vēlēšanos".

Otrdienas vakarā Sarkozī devās uz Tbilisi, lai iepazīstinātu Gruzijas prezidentu Mihailu Saakašvili ar sešu punktu plānu.

Tikmēr ASV amatpersonas CNN norādījuši, ka ASV apsver iespēju uz Melno jūru sūtīt savas flotes kuģus, kā arī sniegt palīdzību, izmantojot Vācijā dislocētos gaisa spēkus. Tiesa, palīdzība neizpaudīšoties militārā veidā.

Arī ASV prezidents Džordzš Bušs uzsvēris, ka Krievijas iebrukums Gruzijā nav attaisnojams un paredzējis, ka attiecības abu lielvalstu vidū pasliktināsies, ziņo LTV raidījums "Panorāma".

Jau vēstīts, ka iepriekš Medvedevs bija paziņojis, ka Krievija pārtrauc uzbrukumus Gruzijai, ko Gruzijas līderis Mihails Saakašvili noliedza bilstot, ka uzbrukumi viņa vadītajai valstij turpinās. Otrdien pēcpusdienā, kad ritēja jau piektā uzbrukumu diena, Gruzija arī paziņoja par savu izstāšanos no Neatkarīgo Valstu Savienības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!