Pēc tikšanās ar Francijas prezidentu Nikolā Sarkozī Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili trešdienas naktī ir devis piekrišanu Sarkozī un Krievijas līdera Dmitrija Medvedeva piedāvātajam miera plānam, ziņo CNN.
"Dokumentā piedāvāts abām valstīm atteikties no spēka pielietošanas, ļaut strādāt humānās palīdzības organizācijām un [karaspēkiem] atgriezties tajās pozīcijās, kutās tie bija iepriekš [pirms karadarbības sākuma]," Sarkozī citē Krievijas ziņu aģentūra "Interfax".

"Šis dokuments iekļauj pašu galveno": ir jāpārtrauc uguns un miera nodrošināšanas procesam ir jābūt starptautiskam," sacījis Saakašvili, ziņo "Interfax".

BBC gan vēsta, ka atsevišķi miera plāna punkti Gruziju nepamierina, un Saakašvili uzsvēris, ka tie vēl būs diskutējami.

Plāna punkti paredz, ka Krievija piekrīt pārtraukt visas militārās operācijas, atvilkt savus spēkus pozīcijās, kurās tie bija pirms uzbrukumu sākšanas un neuzbrukt Gruzijai no jauna.

Tāpat arī Gruzijai ir jāatvelk savi bruņotie spēki pozīcijās, kurās tie bija iepriekš.

Pēdējie divi punkti paredz, ka abas puses ļaus brīvi strādāt humānās palīdzības dienestiem, kā arī konflikta izskatīšanu Dienvidosetijā un Abhāzijā starptautiskā mērogā.

Šī vienošanās ir notikusi pēc tam, kad Krievija paziņoja par uguns pārtraukšanu. Tiesa, Gruzija norādīja, ka tās teritorija bombardēta arī pēc paziņojuma izteikšanas. Krievija jau saņēmusi asu Rietumu, to vidū ASV, kritiku, kas paredz Krievijas un ASV un NATO un Krievijas attiecību pasliktināšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!